Organon start als nieuw bedrijf op het gebied van vrouwengezondheid

By | 04/06/2021

De befaamde naam Organon is terug. Donderdag 3 juni viert het bedrijf de start als het enige wereldwijde bedrijf dat zich op zo’n grote schaal richt op de gezondheid van vrouwen. Dat is goed nieuws voor vrouwen wereldwijd en goed nieuws voor de productie van geneesmiddelen in Nederland en België – waar het wereldwijde gezondheidsbedrijf twee productielocaties en twee kantoren heeft.

Belofte

“Vandaag lanceren we niet alleen een nieuw bedrijf, vandaag doen we een belofte aan de gezondheid van vrouwen wereldwijd. We gaan luisteren naar vrouwen om hun gezondheidsbehoeften beter te begrijpen en oplossingen te identificeren die dringend nodig zijn.” Dat zegt Petra Willems, die is aangesteld als Managing Director van Organon Benelux.

Petra Willems Managing Director Organon Benelux
Petra Willems, Managing Director van Organon Benelux.

“Het is een unieke kans om een nieuw bedrijf te bouwen dat toonaangevend wil zijn op het gebied van de gezondheid van vrouwen. Er is een noodzaak om te kijken naar ziektebeelden en omstandigheden die alleen vrouwen raken – of vrouwen onevenredig vaker raken dan mannen. Het bieden van een gezondere toekomst voor vrouwen betekent ook een gezondere toekomst voor hun gezinnen en gemeenschappen over de hele wereld.”

Focus op vrouwen: Organon’s benadering van innovatie

Organon begon bijna honderd jaar geleden als geneesmiddelenbedrijf. De wortels in de geboorteplaats Oss zijn er nog steeds, maar het nieuwe Organon is anders. Geen enkel ander groot geneesmiddelenbedrijf vestigt zo primair de aandacht op de gezondheid van vrouwen.

Petra: “Om een gezondere wereld te bereiken is het van cruciaal belang om de gezondheid van vrouwen te verbeteren. De helft van de wereldbevolking bestaat immers uit vrouwen. Als nieuw bedrijf zullen we beginnen met te luisteren naar de gezondheidsbehoeften van vrouwen, om zo onze productontwikkeling te stimuleren en nieuwe oplossingen te creëren en te leveren. Onze impact zal verder gaan dan medicijnen, anticonceptie en vruchtbaarheidsbehandelingen. Omdat we weten dat we nog zoveel meer kunnen doen voor vrouwen en hun gezondheid.”

Prof. Dr. Angela Maas (cardioloog en hoogleraar Cardiologie voor vrouwen, Radboud UMC) zegt hierover: “Kijk naar de levensloop van vrouwen. Elke fase heeft zijn eigen behoeften die belangrijk zijn voor de gezondheid van vrouwen en ze zijn vaak met elkaar verbonden. Een goede gezondheid van vrouwen treft ook hun kinderen, familieleden, ouders en collega’s op het werk. Een goede gezondheid is nodig om aan het werk te kunnen gaan en meer economische onafhankelijkheid te krijgen. Gezonde vrouwen zijn de basis voor meer gelijkheid en een beter leven voor ons allemaal.”

“Elk meisje, elke vrouw heeft recht op toegang tot goede gezondheidszorg gedurende haar hele leven. Dat moet onze erfenis zijn voor de volgende generatie”, zegt de Belgische hoogleraar Prof. Marleen Temmerman, hoofd van de afdeling Gynaecologie en Verloskunde aan het Aga Khan University Hospital in Nairobi, Kenia. “Zoveel vrouwen en meisjes die elke dag sterven aan vermijdbare complicaties van zwangerschap is gewoon onaanvaardbaar. Dit is een prioriteit.”

2.000 medewerkers op vier locaties in de Benelux

Vandaag luidt de CEO van Organon de openingsbel op de New York Stock Exchange (NYSE) ter gelegenheid van de eerste handelsdag. Bij de lancering bestaat het portfolio van Organon uit meer dan 60 geneesmiddelen die beschikbaar zijn voor mensen in meer dan 140 landen. Bijna 80 procent van de 6,5 miljard dollar aan inkomsten komt van buiten de Verenigde Staten. Organon heeft naast vrouwengezondheid twee pijlers die ook voordeel zullen hebben van hernieuwde managementfocus en commerciële investeringen, namelijk biosimilars en gevestigde merken.

Petra: “De diversiteit in geneesmiddelen zorgt voor een duurzame groei. Zo kunnen we – samen met onze partners – blijven investeren en vooruitgang boeken in nieuwe medicijnen en oplossingen voor vrouwen die zo dringend nodig zijn. We dienen als een wereldwijde incubator – van ideeën, van wetenschap en technologie of van samenwerking – om innovatie te realiseren en samen de gezondheid van vrouwen te verbeteren.”

Vanaf de start vandaag brengt Organon belangrijke therapieën over de hele wereld, met een internationale commerciële organisatie en productiecapaciteit van wereldklasse die de hele wereld bedienen. Van de circa 9.000 medewerkers wereldwijd werken er ongeveer 2.000 op de vertrouwde productielocaties in Oss (NL) en Heist-op-den-Berg (BE) of op een van de Benelux-kantoren van Organon in Amsterdam en Brussel. De inzet van Organon voor vrouwengezondheid blijkt ook uit het aantal vrouwelijke leiders in het bedrijf: de vertegenwoordiging van vrouwen in onze internationale raad van bestuur is met 70 procent van de functies hoger dan elk ander S&P 500-zorgbedrijf.

Unieke kans

Petra Willems is een ervaren topmanager met een lange en succesvolle loopbaan van 30 jaar bij MSD op vele therapeutische gebieden. In de loop der jaren heeft ze verschillende rollen vervuld met toenemende verantwoordelijkheden. De afgelopen tien jaar maakte Petra deel uit van het Human Health Management Team van MSD in verschillende leiderschaps-rollen, waaronder de functies van Director Primary Care, Director Immunology & Vaccines en Director External Affairs.

Over haar aanstelling zegt ze: “Het is een unieke kans om te kunnen bouwen aan een nieuw bedrijf met een cultuur die zich kenmerkt door ondernemerschap, empowerment en inclusiviteit. Ik kijk er ontzettend naar uit om samen – met een geïnspireerd, gedreven en effectief team in België, Nederland en Luxemburg – te werken aan een succesvolle en mooie toekomst, voor Organon en voor vrouwen over de hele wereld.”Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *