Opvlamming capillair leksyndroom na Moderna vaccinatie

By | 15/03/2022

Mensen die eerder het systemisch capillair leksyndroom hebben gehad, kunnen na vaccinatie met het coronavaccin van Moderna (Spikevax) een opvlamming krijgen. Het EMA adviseert om dit daarom als waarschuwing op te nemen in de bijsluiter van dit vaccin. Bijwerkingencentrum Lareb ontving tot nu toe geen meldingen van het capillair leksyndroom na Moderna vaccinatie.

Systemisch capillair leksyndroom

Systemisch capillair leksyndroom is een zeer zeldzame, maar ernstige ziekte waarbij vloeistof weglekt uit de haarvaten. Het komt onder andere voor na virusinfecties, bepaalde vormen van bloedkanker en bij ontstekingsziekten.

Klachten bij capillair leksyndroom

Patiënten met een voorgeschiedenis van deze ziekte en hun zorgverleners moeten alert zijn op klachten die passen bij het capillair leksyndroom, zoals:

  • Een lage bloeddruk;
  • Verdikking van het bloed;
  • Te weinig albumine in het bloed;
  • Zwelling van vooral armen en benen.

Geen oorzakelijk verband

Het EMA stelt dat er vooralsnog geen verband is tussen het ontstaan van capillair leksyndroom en de vaccins van Moderna en Pfizer/BioNTech. Hierbij is gekeken naar alle beschikbare data van beide vaccins. Het capillair leksyndroom is bij de vaccins van Janssen en AstraZeneca als bijwerking en contra-indicatie vastgesteld.

Meer informatie

Lees ook het bericht van het CBG en het EMA (in het engels) over dit onderwerp.

Author: Lareb

Lareb, het Nederlands Bijwerkingencentrum, is het Nederlandse kenniscentrum op het gebied van geneesmiddelenveiligheid. Elke melding van een bijwerking van een geneesmiddel of vaccin wordt zorgvuldig geanalyseerd en komt terecht op één centraal verzamelpunt: onze databank. Zo bewaakt Lareb de veiligheid van geneesmiddelen en vaccins in heel Nederland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *