Oproep geneesmiddelbedrijven om resistente bacteriën aan te pakken

In een gezamenlijk initiatief roepen alle grote geneesmiddelmakers op tot een bijzondere inspanning om resistente bacteriën te bestrijden. Volgens de bedrijven is een bijzonder verdienmodel nodig om de ontwikkeling van nieuwe antibiotica, vaccins en andere middelen aan te moedigen.

Voor geneesmiddelmakers is het nu weinig aantrekkelijk om nieuwe antibiotica te ontwikkelen, omdat deze geneesmiddelen alleen in noodgevallen worden gebruikt. Spaarzaam gebruik moet verhinderen dat bacteriën ook een ongevoeligheid ontwikkelen tegen de nieuwste antibiotica. In combinatie met het geringe gebruik maken de prijzen van enkele duizenden euro’s per kuur het nu onaantrekkelijk om te investeren in de ontwikkeling van nieuwe antibiotica.

De verklaring is getekend door ruim tachtig bedrijven, onder wie grote concerns als Pfizer, Novartis en Johnson & Johnson (Janssen) en is donderdag 21 januari 2016 gepresenteerd in Davos op het World Economic Forum. Op de lijst van de ondertekenaars staat één Nederlands bedrijf, te weten Synamp Pharmaceuticals, die ook werkt aan de ontwikkeling van nieuwe antibiotica.

“Het is de afgelopen jaren een echte uitdaging geweest om te investeren in antibiotica”, vertelde Paul Stoffels, de Belgische chief scientific officer van Johnson & Johnson aan het FD. “Juist omdat de markt beperkt is tot een hele kleine doelgroep”. Stoffels wijst erop dat antibiotica cruciaal zijn geweest voor de verhoging van de gemiddelde levensverwachting in de vorige eeuw.

Het ministerie van Volksgezondheid is ondertussen gisteren met een campagne gestart om te waarschuwen voor de gevolgen van overmatig gebruik van antibiotica. Antibiotica werken niet tegen griep, bij veelvuldig gebruik kunnen antibiotica helemaal hun werking verliezen en kunnen makkelijk te behandelen ziektes zelfs levensgevaarlijk worden, zo luidt de boodschap.

Via radiospotjes, video’s op verschillende websites en folders en posters vraagt de overheid aandacht voor het groeiende probleem van resistentie tegen antibiotica. Als het wordt voorgeschreven, gebruik het dan zoals de arts heeft aangeven, is het advies.

Naar schatting sterven er jaarlijks 25 duizend mensen in Europa wegens resistentie tegen antibiotica. “Als we niks doen zal dit aantal enorm oplopen. Daarom neemt de overheid maatregelen op alle terreinen waar de gezondheid van mensen wordt bedreigd door resistente bacteriën”, aldus het ministerie in Medisch Contact.

Uit eerder onderzoek blijkt dat Nederlanders, samen met Zweden, de minste antibiotica van heel Europa gebruiken. Per duizend inwoners ligt het gebruik in landen als België en Frankrijk twee keer zo hoog.

Author: Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen

De Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen (VIG) is de brancheorganisatie van ruim veertig in Nederland gevestigde bedrijven die zich richten op geneesmiddelenontwikkeling. Deze nieuwe medicijnen geven een antwoord op ziekten die nu nog niet goed behandelbaar zijn, en stellen mensen in staat om beter te worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *