Openbare consultatie geopend over richtlijn uitwisseling laboratoriumgegevens

By | 20/08/2021

Nictiz start een openbare consultatie over de onlangs geactualiseerde richtlijn uitwisseling laboratoriumgegevens. Dat meldt de kennisorganisatie voor digitale informatie-uitwisseling in de zorg op haar website.

Geactualiseerde richtlijn

De richtlijn geeft een beschrijving van laboratoriumgegevens die tussen verschillende partijen digitaal (moeten) worden uitgewisseld. Daardoor kunnen apothekers en andere zorgverleners deze gegevens raadplegen en/of gebruiken om passende zorg te verlenen en de juiste geneesmiddelen en dosis te verstrekken.

Inbreng apothekers

De KNMP ontvangt graag voor 14 september 2021 inbreng van apothekers om vervolgens een gezamenlijke reactie namens apothekers te leveren.

Uitwisselen laboratoriumgegevens

Volgens Nictiz worden dagelijks duizenden laboratoriumgegevens uitgewisseld tussen zorgverleners, laboratoriumspecialisten, patiënten en experts van onderzoeksorganisaties.

Het gestandaardiseerd elektronisch uitwisselen van aanvragen en laboratoriumresultaten verbetert de efficiëntie van het aanvraagproces en het beschikbaar maken van de resultaten.

Werkgroep

De richtlijn is opgesteld door een werkgroep waarvan de KNMP deel uitmaakt. Ook betrokken zijn onder meer de Nederlandse Vereniging voor Klinische Chemie en Laboratoriumgeneeskunde (NVKC), Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) en Patiëntenfederatie Nederland.

Reageren

Reacties van apothekers worden door de KNMP verzameld op medicatieoverdracht@knmp.nl. Op basis van de consultatieronde wordt door het Nictiz naar verwachting in oktober de definitieve richtlijn vastgesteld.

Author: KNMP

De Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie (KNMP) is de beroeps- en brancheorganisatie van apothekers en behartigt zowel de belangen van haar leden als die van de farmacie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *