Ook gezondheidsproducten onder Warenwet hebben risico’s

By | 28/03/2022

Door meldingen bij Bijwerkingencentrum Lareb is door de NVWA opdracht gegeven om direct te stoppen met de verkoop van Montalin en Sulami susut alami.

Naast deze illegale producten kunnen ook gezondheidsproducten die in Nederland wettelijk toegestaan zijn voor problemen zorgen. Dat blijkt uit het jaarrapport over deze producten.

Warenwetmiddelen

Warenwetmiddelen zijn niet geregistreerd als geneesmiddelen en vallen onder het Warenwetbesluit. Dit zijn kruidenpreparaten, vitaminen, en andere gezondheidsproducten. Ook deze producten, vaak gekocht bij drogist, supermarkt, via internet of de apotheek, kunnen bijwerkingen geven.

Het is belangrijk dat consumenten de mogelijke bijwerkingen van gezondheidsproducten herkennen en dat ze deze ook melden.

Meldingen leiden tot maatregelen

Na meldingen over Montalin en Sulami susut alami, bleek dat deze producten illegale geneesmiddelen bevatten. De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) heeft opdracht gegeven direct te stoppen met de verkoop van Montalin en Sulami susut alami.

Ook zijn er weer meldingen ontvangen van Sint Janskruid, Midalgan, rode gist rijst, fyto-oestrogenen en producten met Vitamine B6.

Rapportage 2021 – Meldingen van bijwerking van warenwetmiddelen

Author: Lareb

Lareb, het Nederlands Bijwerkingencentrum, is het Nederlandse kenniscentrum op het gebied van geneesmiddelenveiligheid. Elke melding van een bijwerking van een geneesmiddel of vaccin wordt zorgvuldig geanalyseerd en komt terecht op één centraal verzamelpunt: onze databank. Zo bewaakt Lareb de veiligheid van geneesmiddelen en vaccins in heel Nederland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *