Oogproblemen bij psychofarmaca

By | 09/06/2023

Bij het gebruik van psychofarmaca kunnen patiënten oogproblemen ervaren. Het is belangrijk deze bijwerkingen op tijd op te merken en te behandelen. Voor de meeste bijwerkingen wordt dan de kans op ernstige en onomkeerbare schade aan de ogen kleiner.

Psychofarmaca

Psychofarmaca zijn medicijnen die worden gebruikt bij de behandeling van psychiatrische aandoeningen en psychologische problemen.

Bijwerkingencentrum Lareb ontving 1125 meldingen van oogbijwerkingen bij psychofarmaca. De meeste meldingen werden gedaan bij gebruik van de selectieve serotonine heropname remmers (SSRI’s), waarbij venlafaxine de meeste meldingen had. De meest gemelde bijwerking bij psychofarmaca is wazig zicht.

Bij benzodiazepinen, zoals oxazepam en temazepam, kwamen vooral problemen met het zicht en dubbelzien (diplopie) voor.

Bij amfetaminen waren de meeste meldingen van bijwerkingen aan de ogen gerelateerd aan het gebruik van dexamfetamine en methylfenidaat. Veelvoorkomende bijwerkingen hierbij waren troebel zicht, problemen met het zicht, verwijde pupillen en droge ogen. Ongeveer 36% van deze meldingen bij het gebruik van amfetaminen betrof patiënten jonger dan 18 jaar.

Het is belangrijk dat zowel patiënten als zorgverleners bij onverklaarbare en plotselinge problemen met het zicht denken aan mogelijke bijwerkingen van medicijnen.

Author: Lareb

Lareb, het Nederlands Bijwerkingencentrum, is het Nederlandse kenniscentrum op het gebied van geneesmiddelenveiligheid. Elke melding van een bijwerking van een geneesmiddel of vaccin wordt zorgvuldig geanalyseerd en komt terecht op één centraal verzamelpunt: onze databank. Zo bewaakt Lareb de veiligheid van geneesmiddelen en vaccins in heel Nederland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *