Ontsteking van hartspier of hartzakje mogelijke bijwerking Novavax vaccin

By | 23/08/2022

Het EMA adviseert om ontsteking van de hartspier (myocarditis) of het hartzakje (pericarditis) op te nemen als bijwerking en waarschuwing in de bijsluiter van het Novavax vaccin. Bijwerkingencentrum Lareb ontving tot nu toe geen meldingen van myo- of pericarditis op dit coronavaccin.

Bijwerking

Bij myocarditis is er sprake van een ontsteking van de hartspier. Bij pericarditis is het hartspierzakje ontstoken. Myocarditis en pericarditis kunnen ontstaan door een infectie of immuunziekte, ook door een corona infectie. Ze komen jaarlijks voor bij 1 tot 10 op de 100.000 mensen. Klachten zijn onder andere:

  • Kortademigheid
  • Pijn op de borst
  • Hartkloppingen die soms onregelmatig zijn

De klachten gaan meestal vanzelf over of zijn met medicijnen goed te behandelen. Neem contact op met een arts bij eventuele klachten die passen bij myo- of pericarditis na vaccinatie.

Meldingen Lareb

Er zijn tot nu toe geen meldingen bij Lareb van myo- of pericarditis na toediening van het Novavax vaccin (Nuvaxovid). Bij andere coronavaccins zijn deze aandoeningen wel gemeld. Myocarditis en pericarditis zijn ook zeldzame bijwerkingen van het coronavaccin van Pfizer/BioNtech (Comirnaty) en Moderna (Spikevax). Lareb deelde al eerder een overzicht van alle meldingen van myo- en pericarditis na coronavaccinatie tot 24 januari 2022

Meer informatie

Lees ook de update van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) over dit onderwerp.

Author: Lareb

Lareb, het Nederlands Bijwerkingencentrum, is het Nederlandse kenniscentrum op het gebied van geneesmiddelenveiligheid. Elke melding van een bijwerking van een geneesmiddel of vaccin wordt zorgvuldig geanalyseerd en komt terecht op één centraal verzamelpunt: onze databank. Zo bewaakt Lareb de veiligheid van geneesmiddelen en vaccins in heel Nederland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *