Ontsteking van de kleine bloedvaten in de huid bijwerking Janssen vaccin

By | 17/03/2022

Het EMA heeft besloten ontsteking van de kleine bloedvaten in de huid (cutane vasculitis) op te nemen als bijwerking in de bijsluiter van het coronavaccin van Janssen. Deze beslissing is gemaakt op basis van de wereldwijde meldingen die bij hen zijn binnengekomen.

Vasculitis

Vasculitis is een verzamelnaam voor een groep zeldzame auto-immuunziekten die een ontsteking van de bloedvaten veroorzaken. De meest voorkomende oorzaken van vasculitis zijn infecties, immuunziekten, bijwerkingen van medicijnen en onderliggende kanker. De oorzaak is in veel gevallen ook onbekend.

Er zijn verschillende soorten vasculitis

Bij cutane vasculitis blijft de bloedvatontsteking beperkt tot de huid. Dit kan zich uiten in huiduitslag of bloeduitstortingen. Soms kan vasculitis ook de inwendige organen bereiken. Dit kan dan leiden tot andere klachten waaronder maag-, darm- en spierklachten. Dit wordt systemische vasculitis genoemd.

Meldingen bij Lareb

Tot nu toe ontving Bijwerkingencentrum Lareb drie meldingen van cutane vasculitis na Janssen vaccinatie op basis van ongeveer 860.000 gezette vaccins. Lareb deelde al eerder een overzicht van alle meldingen van vasculitis na coronavaccinatie tot en met 7 augustus 2021. 

  • Lees ook het bericht van het CBG en het EMA (in het Engels) over dit onderwerp.
Author: Lareb

Lareb, het Nederlands Bijwerkingencentrum, is het Nederlandse kenniscentrum op het gebied van geneesmiddelenveiligheid. Elke melding van een bijwerking van een geneesmiddel of vaccin wordt zorgvuldig geanalyseerd en komt terecht op één centraal verzamelpunt: onze databank. Zo bewaakt Lareb de veiligheid van geneesmiddelen en vaccins in heel Nederland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *