Maandagochtend werd de Unie KBO onaangenaam verrast door de ophef van apothekers over het farmaciebeleid van de zorgverzekeraars van Achmea. De Unie KBO is van mening dat de apothekers onnodig onrust onder oudere medicijngebruikers veroorzaken.
De oudere medicijngebruiker is de dupe van strijd over de medicijnvergoeding tussen zorgverzekeraars en apothekers. Vooral de afdeling Haarlem e.o. van apothekersbranche KNMP maakt de oudere medicijngebruiker onnodig bang. Apothekers hebben een aanbieding gehad voor 2 soorten contracten. Voor 1 oktober kunnen apothekers aangeven waar hun voorkeur naar uit gaat. Bij geen van deze contracten zal de klant zijn medicijnen moeten voorschieten. Zilveren Kruis Achmea gaat ervan uit dat zij tijdig afspraken met de apothekers kunnen maken zodat u er geen last van heeft.
Andere zorgverzekeraars zijn al veel eerder begonnen met een efficiënte medicijnvergoeding in de vorm van het preferentiebeleid. Tot nu toe hebben de zorgverzekeraars van Achmea de apothekers geen strobreed in de weg gelegd. Met het nieuwe contract worden de apothekers tot samenwerking gedwongen. Het contract is gericht op beheersing van zorgkosten en verhoging van de kwaliteit van de zorg. De huisarts, apotheker en verzekerde blijven in het nieuwe contract vrij in hun keuze voor merkloze medicijnen. In ruil voor structureel lagere geneesmiddelenprijzen krijgt de apotheker de hoogste receptregelvergoeding.
De strijd om het geld moet niet over de rug van de oudere medicijngebruiker uitgevochten worden. Dit neemt de Unie KBO de apothekers erg kwalijk en zal dit ook kenbaar maken aan de branchevereniging van de apothekers de KNMP.
> Klik hier voor meer informatie over de collectiviteitsverzekering van de KBO.
Eerst maar eens weten waar je over praat en niet domweg de persvoorlichter van Achmea nakakelen zo ik zo zeggen.
Ik bied de klant trouwens ook gewoon twee keuzes, dus in de visie van KBO is er dan geen probleem. Men mag cash betalen of pinnen, prima toch?
Wat nog steeds opvalt is de afwezigheid van een persbericht van de zijde van Mediq RE. Achmea/Agis gaf recent een persbericht uit. Mediq RE doet er nog steeds het zwijgen toe.
Aandeelhouders van een NV moeten door de leiding van die NV adequaat op de hoogte worden gehouden van beleidsveranderingen die van invloed zouden kunnen zijn op de koers.
Ondertekening van een Sinterklaas en Zwarte Piet contract met een zorgverzekeraar met 5 miljoen verzekerden lijkt mij toch wel een belangrijke gebeurtenis.
En toch geen enkel bericht op de Mediq RE site.
Er circuleert het gerucht dat het Achmea contract voorstel strijdig is met wet en regelgeving mbt de WMG. Op twee punten zou het niet overeenkomen met de WMG.
-1- Achmea/Agis zouden Mediq RE een hoger WMG tarief vergoeden dan het maxi maxi tarief.
-2- Preferentie contracten gelden voor alle apotheken die met Achmea/Agis een contract hebben afgesloten, ook voor de IDEA gecontracteerden.
Preferentie gaat boven IDEA. Zo is de huidige WMG.
Is het waar? Zou kunnen gezien het uitblijven van berichten van de zijde van Mediq RE.
Achmea/Agis hebben het meest te winnen met het IDEA contract. Logisch dat zij apothekers willen wijsmaken dat er een partij al heeft getekend.
Is er 1 schaap over de dam, dan volgen er vast meer. Zo is de geachte.
Als dit gerucht op waarheid berust kunnen de Unie KBO leden hun borst natmaken.
Preferentiebeleid Model Achmea/Agis is 380 geneesmiddelen die door de zorgverzekeraar op basis van onderhandse aanbesteding worden aangewezen. Per saldo is de verzekerde duurder uit op alle fronten.
Eigen keuze is er niet bij, tenzij op alle recepten Medisch Noodzakelijk wordt gestempeld. Dan kan de verzekerde ieder merk en iedere sterkte, specialite of generiek, die hij/zij maar wil. Dat is nog steeds een wettelijk recht.
Keuze voor Unie KBO verzekerden is dan makkelijk.
Laten zorgverleners hen daarin bijstaan.