Oneigenlijk gebruik psychofarmaca terug dringen

By | 25/01/2016

‘Beter af met minder: bewust gebruik psychofarmaca’ is het nieuwe landelijke programma om bewuster om te gaan met gedragsmedicatie bij mensen met dementie of een verstandelijke beperking.

Cliënten in de ouderen- en gehandicaptenzorg krijgen regelmatig psychofarmaca ofwel gedragsmedicatie als ze probleemgedrag vertonen. Vaak onnodig, want er zijn voldoende alternatieven beschikbaar. Uit de pilot die Vilans eerder deed met vier organisaties bleek dat het afbouwen van psychofarmaca met veel minder problemen gaat dan vaak van te voren verwacht.

Bewust gebruik psychofarmaca
Doel van het nieuwe programma ‘Beter af met minder: bewust gebruik psychofarmaca’ is om het oneigenlijk gebruik van psychofarmaca terug te dringen. Vilans werkt daarin samen met onderzoekers van het UMCG en het Centrum Verstandelijke Beperking en Psychiatrie. Vandaag is de aftrap.

Grote invloed op kwaliteit van leven van cliënten
In het filmpje dat Vilans maakte voor de start van vandaag is te zien dat bewust gebruik van psychofarmaca enorm veel kan opleveren voor de kwaliteit van leven van een cliënt. Eén mevrouw kon na afbouw zelfs weer gewoon lopen, iets wat daarvoor niet mogelijk was door verkrampte spieren. Het filmpje is te bekijken op www.vilans.nl

10 uitgangspunten voor gebruik psychofarmaca bij probleemgedrag
Tijdens de startbijeenkomst van op vrijdag 22 januari 2016 gaven Vilans en de onderzoekers uitleg over het programma. Ook vond de officiële overhandiging aan het veld plaats van de 10 uitgangspunten voor het gebruik van psychofarmaca bij probleemgedrag.

Deze uitgangspunten zijn tot stand gekomen in samenwerking met experts uit de ouderen- en gehandicaptenzorg. Het overzicht is bedoeld voor zorgmedewerkers, beleidsmedewerkers, kwaliteitsfunctionarissen, managers en andere personen werkzaam in de intramurale ouderenzorg.

Toolkit bewust gebruik psychofarmaca
30 zorgorganisaties worden intensief begeleid en gemonitord. Daarnaast kunnen organisaties zelf aan de slag. Vilans ontwikkelde voor het programma een toolkit voor zorgprofessionals. Ook organisaties die niet deelnemen aan het programma kunnen de toolkit, die gedurende het programma wordt aangevuld, gebruiken.

Toolkit
– De toolkit voor de ouderenzorg is te vinden op het kennisplein van Zorg voor Beter: www.zorgvoorbeter.nl/psychofarmaca
– De toolkit voor de gehandicaptensector vindt u op: www.kennispleingehandicaptensector.nl/psychofarmaca

Meer informatie
www.vilans.nl/onze-projecten-psychofarmaca-verminderen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *