Onderzoek naar slimme lens en pil voor diabetespatiënt

Novartis wil volgend jaar klinisch onderzoek gaan doen naar een slimme ooglens waarmee je de bloedsuikerspiegel van mensen kunt meten. Dat zegt algemeen directeur Joe Jimenez in een artikel in de Zwitserse krant Le Temps. Voor de lens gebruikt Novartis technologie die is ontwikkeld door Google. Volgens de directeur ‘boek het project prima vooruitgang’.

De lens bevat minuscule sensoren en microchips die de bloedsuikerspiegel van de drager kunnen meten via het oogvocht. Google is ook aan het kijken over de lensjes kunnen worden uitgerust met led-lichtjes. Zodat de lenzen de gebruiker kunnen waarschuwen als zijn glucosegehalte te veel stijgt of daalt.

Eerder zei Jimenez dat het wel vijf jaar zou duren voordat de slimme lens op de markt komt. Maar hij hoopt dat dit nu eerder het geval zal zijn. “We zijn nu al bezig met het ontwikkelen van een prototype dat we volgend jaar bij mensen kunnen testen.”

Novartis voegt toe dat het wellicht ook mogelijk zal worden om de lens inplanteerbaar te maken, zodat de gebruiker hem niet telkens hoeft te verwisselen. En dat gekeken wordt naar een techniek waarbij de lens – anders dan traditionele lenzen – zich aanpast aan verschillende lichtomstandigheden en kijkafstanden.

Nanopil
Ook Sanofi kondigde onlangs aan met Google Life Sciences samen te gaan werken in de strijd tegen diabetes. Samen gaan ze technieken ontwikkelen waarmee diabetes bijvoorbeeld sneller opgespoord kan worden, patiënten hun glucosegehalte makkelijk mee kunnen meten en waarmee op een goede manier data kunnen worden verzameld van patiënten.

Zo wordt er gewerkt aan pil met nanodeeltjes die elementen aan het bloed aan zich kunnen binden. Degene die de pil slikt draagt een apparaatje – bijvoorbeeld een horloge – om zijn pols dat afleest wat de pil tegenkomt. Ofwel: of iemand bijvoorbeeld voortekenen van diabetes vertoont. Google hoopt ook dat de pil kankercellen zal kunnen opsporen. Lees meer hierover via deze link.

“Als wereldwijde leider in de diabeteszorg , hebben we zowel en verplichting en als het streven geïntegreerde oplossingen aan mensen met diabetes te bieden”, zegt Olivier Brandicourt , medisch directeur van Sanofi over samenwerking. “Met dit initiatief combineert Sanofi haar kracht en kennis van diabetes met Google’s leiderschap in technologie en analytics om als eerste initiatieven te creëren met de potentie om diabeteszorg te transformeren.”

Author: Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen

De Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen (VIG) is de brancheorganisatie van ruim veertig in Nederland gevestigde bedrijven die zich richten op geneesmiddelenontwikkeling. Deze nieuwe medicijnen geven een antwoord op ziekten die nu nog niet goed behandelbaar zijn, en stellen mensen in staat om beter te worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *