Onderzoek naar multisysteem inflammatoir syndroom na coronavaccinatie

By | 07/09/2021

Het EMA doet onderzoek naar het risico op multisysteem inflammatoir syndroom na coronavaccinatie. Dit is een zeldzame, ernstige ontstekingsaandoening. Lareb heeft tot nu toe 1 melding hiervan ontvangen na coronavaccinatie. Er zijn nu ongeveer 22,7 miljoen coronavaccins gezet in Nederland.

Multisysteem inflammatoir syndroom (MIS)

MIS is een zeer zeldzame en ernstige ziekte die gepaard gaat met koorts en ontstekingen. Deze ontstekingen kunnen overal in het lichaam optreden, zoals hart, nieren, longen, hersenen, huid, ogen en het maagdarmstelsel. Dit syndroom komt voornamelijk voor bij kinderen, maar kan ook bij volwassenen voorkomen.

Wereldwijd komt MIS ongeveer 2 tot 6 keer per 100.000 kinderen (0 – 19 jaar) per jaar voor door verschillende oorzaken, waaronder een besmetting met het coronavirus. In Nederland is tot nu toe bij ongeveer 100 kinderen MIS vastgesteld na een besmetting met het coronavirus.

Onderzoek EMA

De aanleiding van het onderzoek van het EMA is het optreden van MIS bij een 17-jarige jongen uit Denemarken na vaccinatie met het Pfizer/BioNTech vaccin (Comirnaty). Hij herstelde volledig. Hij was niet eerder besmet geweest met het coronavirus. Meer informatie kunt u lezen op de websites van het EMA en van het CBG.

Melding Lareb

Er zijn in Nederland geen meldingen van MIS bij kinderen na een coronavaccinatie. Lareb ontving één melding van MIS enkele dagen na de Pfizer/BioNTech vaccinatie. Dit betreft een 39-jarige man die in de voorafgaande weken ook besmet was geweest met het coronavirus. Het is daarom moeilijk vast te stellen of er een verband is tussen het vaccin en het ontwikkelen van MIS. Hij was herstellende ten tijde van de melding.

Author: Lareb

Lareb, het Nederlands Bijwerkingencentrum, is het Nederlandse kenniscentrum op het gebied van geneesmiddelenveiligheid. Elke melding van een bijwerking van een geneesmiddel of vaccin wordt zorgvuldig geanalyseerd en komt terecht op één centraal verzamelpunt: onze databank. Zo bewaakt Lareb de veiligheid van geneesmiddelen en vaccins in heel Nederland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *