Onderzoek naar mogelijke problemen met injectienaalden

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) laat onderzoek doen naar mogelijke problemen bij het maken van injectienaalden. Aanleiding daarvoor waren signalen van EenVandaag. EenVandaag zendt maandagavond 23 maart 2015 een reportage uit over problemen bij een fabrikant van injectienaalden.

IGZ wil contact met klokkenluider
Volgens EenVandaag brengt een fabrikant bewust injectienaalden met lijmresten op de markt. EenVandaag heeft daar contact over met een klokkenluider. De IGZ heeft verschillende keren gevraagd of die contact wil opnemen met de inspectie. De informatie van de klokkenluider is namelijk belangrijk voor de inspectie. Tot nu toe is er echter nog geen contact geweest. In het belang van het onderzoek vraagt de IGZ de klokkenluider nog eens dringend om zo snel mogelijk contact op te nemen met de inspectie of het Landelijke Meldpunt Zorg. Dat kan anoniem.

Actie IGZ
De beperkte informatie die EenVandaag aan de IGZ heeft gegeven was aanleiding om direct een onderzoek te starten om te achterhalen waar het probleem over ging en te overleggen met Europese partners. Vrijdag 20 maart 2015 om 23:10 uur meldde EenVandaag aan de IGZ dat het om een Japanse fabrikant gaat met een fabriek in België en Groot-Brittannië. De fabrikant heeft aangegeven dat er geen enkel risico is voor de patiëntveiligheid.

Bij de IGZ zijn tot nu toe geen signalen of meldingen binnengekomen over mogelijke problemen met deze injectienaalden. Uiteraard neemt de inspectie de informatie van EenVandaag uiterst serieus.

Op verzoek van de IGZ bezoeken Belgische en Britse autoriteiten zo snel mogelijk de fabrieken in die landen. De IGZ heeft met het RIVM afgesproken dat de naalden daar onderzocht worden. Tot nu toe is er geen reden om de betreffende injectienaalden van de markt te halen. Als uit het onderzoek blijkt dat er een risico is voor de patiëntveiligheid, dan neemt de inspectie direct passende maatregelen.

Author: Inspectie voor de Gezondheidszorg

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) bevordert de volksgezondheid door effectieve handhaving van de kwaliteit van zorg, preventie en medische producten. De inspectie adviseert de bewindspersonen en maakt ten opzichte van de zorgaanbieders gebruik van advies, stimulans, drang en dwang als bijdrage aan verantwoorde zorg. De inspectie onderzoekt en oordeelt onpartijdig, deskundig, zorgvuldig en onafhankelijk van politieke kleur of heersend zorgstelsel. Het toezichtveld van de IGZ bestaat uit ongeveer 40.000 instellingen en bedrijven, waar zo’n 1.3 miljoen personen werken (waarvan circa 800.000 zorgprofessionals).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *