Novo Nordisk 20 jaar in Nederland

Novo Nordisk bestaat deze zomer 20 jaar. De organisatie is in 1989 ontstaan uit een fusie van de twee Deense bedrijven Novo Industri A/S (1923) en Nordisk Gentofte A/S (1925). Door de fusie ontstond ‘s werelds grootste leverancier van insuline en insulinetoedieningssystemen. In de afgelopen 20 jaar is Novo Nordisk in Nederland gegroeid van 45 naar 150 medewerkers.

Hoogtepunten op gebied van productontwikkeling
Novo Nordisk wil de toekomst van diabetes veranderen en het leven van mensen met diabetes verbeteren. Om deze missie vorm te geven heeft zij het ‘Changing Diabetes’-programma ontwikkeld, zodat de behandeling van de ziekte, de diabeteszorg, de wijze waarop de maatschappij met deze ziekte omgaat en de toekomst van diabetes verandert en verbetert. Meer informatie is beschikbaar op www.changingdiabetes.nl.

De afgelopen 20 jaar zijn er grote stappen gezet op het gebied van de diabeteszorg. Een absoluut hoogtepunt betrof de introductie van NovoPen® in de jaren ’80, ’s werelds eerste duurzame insulinepen waarmee op een gebruiksvriendelijke manier insuline toegediend kon worden. Na een aantal opvolgers werd in 2007 NovoPen® 4 geïntroduceerd. Ook op het gebied van voorgevulde insulinepennen liep Novo Nordisk voorop. Zo introduceerde zij in 1989 NovoLet®. NovoLet is intussen opgevolgd door de milieuvriendelijke FlexPen® (2002). Parallel aan de ontwikkelingen op het terrein van toedieningssystemen, resulteerde onderzoek in de ontwikkeling van moderne insulines met een verbeterde werking. In 1999 introduceerde Novo Nordisk de snelwerkende insuline-analoog NovoRapid® in Nederland. In de jaren daarna volgde de introductie van NovoMix® (mixinsuline) en Levemir® (langwerkende insuline-analoog).
Een veelbelovende ontwikkeling van dit moment is Victoza®. Deze Glucagon-Like Peptide-1 (GLP-1) analoog is specifiek ontwikkeld voor de behandeling van diabetes type 2.

Diabeteszorg in ontwikkelingslanden
Om maatschappelijke verantwoording te nemen voor het groeiende aantal mensen dat wereldwijd aan diabetes lijdt, heeft Novo Nordisk in 2001 de World Diabetes Foundation (WDF) opgericht. WDF is een onafhankelijke stichting die zich tot doel stelt diabeteszorg in ontwikkelingslanden te verbeteren. Meer informatie is beschikbaar op www.worlddiabetesfoundation.org.

Bijdrage aan diabeteszorg in Nederland
Met de recente verschuivingen van de zorg voor diabetes type 2 van de tweede lijn naar de eerste lijn, richt Novo Nordisk zich steeds meer op de zorgverleners in de huisartsenpraktijken in Nederland. Dit doet zij middels (na)scholingen en door het stimuleren en faciliteren van samenwerking tussen verschillende diabetesbehandelaren volgens algemeen geldende protocollen en richtlijnen voor goede diabeteszorg. Het Diabetes Implementatie Traject (DIT) is hier een goed voorbeeld van.

Inspanningen beloond
Bij alle projecten die Novo Nordisk onderneemt, blijft het uitgangspunt altijd hetzelfde: vandaag de dag alles in het werk stellen om mensen te helpen bij het verbeteren van hun leven met diabetes en voor de toekomst diabetes verslaan. Deze missie draag Novo Nordisk uit met respect voor de mens en het milieu. De inspanningen van Novo Nordisk op dit gebied zijn in Nederland niet onopgemerkt gebleven, want wijlen algemeen directeur Niek Sniekers van Novo Nordisk is geëerd met een Koninklijke onderscheiding voor hetgeen hij betekend heeft voor mensen met diabetes in Nederland. En ook de begin dit jaar aangetreden algemeen directeur Erik Lommerde leeft deze filosofie actief na.

Over Novo Nordisk
Novo Nordisk is een farmaceutisch bedrijf op het gebied van diabeteszorg. Het bedrijf heeft een groot aanbod geneesmiddelen en geavanceerde insulinetoedieningssystemen voor de behandeling van diabetes. Bovendien is Novo Nordisk toonaangevend op het gebied van stollingsstoornissen, groeihormoontherapie en hormonale substitutietherapie. Het hoofdkantoor is gevestigd in Denemarken. Novo Nordisk heeft meer dan 27.000 medewerkers in dienst in 81 landen, en brengt zijn producten op de markt in 179 landen. B-aandelen van Novo Nordisk zijn genoteerd aan de beurzen van Kopenhagen en Londen. ADR’s van Novo Nordisk zijn genoteerd aan de New York Stock Exchange onder het symbool ‘NVO’. Novo Nordisk B.V. is gevestigd in Alphen aan den Rijn en heeft 150 medewerkers. Novo Nordisk behoort in 2009 tot de beste werkgevers van Nederland. Meer informatie op: www.novonordisk.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *