Noscapine en angio-oedeem

By | 18/08/2015

Noscapine is zonder recept verkrijgbaar in apotheken en drogisterijen. Het wordt gebruikt bij de behandeling van kriebelhoest waarbij geen slijm wordt opgehoest. Noscapine vermindert de neiging om te hoesten. De bijsluiter van noscapine stroop en tabletten noemt overgevoeligheidsreacties, zoals een lopende en verstopte neus, ontstoken ogen of huiduitslag. Angio-oedeem wordt niet genoemd als mogelijke bijwerking.

Bijwerkingencentrum Lareb ontving 10 meldingen van angio-oedeem of symptomen die hierbij passen bij gebruik van noscapine. Angio-oedeem wordt veroorzaakt door stoffen die vrij komen uit mestcellen, zoals histamine. Histamine zorgt voor verwijding van de bloedvaten in de huid en lekkage van vocht uit de bloedvaten. Dit leidt tot roodheid en plaatselijke zwelling. Noscapine stimuleert het vrijmaken van histamine. Bovenstaand mechanisme ondersteunt een mogelijk verband tussen het ontstaan van angio-oedeem en het gebruik van noscapine.

Gebaseerd op de ontvangen meldingen en het mogelijke mechanisme, beveelt Lareb aan om angio-oedeem op te nemen in de officiële productinformatie en bijsluiter van noscapine. Lees hier de analyse van de meldingen.

Author: Lareb

Lareb, het Nederlands Bijwerkingencentrum, is het Nederlandse kenniscentrum op het gebied van geneesmiddelenveiligheid. Elke melding van een bijwerking van een geneesmiddel of vaccin wordt zorgvuldig geanalyseerd en komt terecht op één centraal verzamelpunt: onze databank. Zo bewaakt Lareb de veiligheid van geneesmiddelen en vaccins in heel Nederland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *