NMVO stelt tools beschikbaar voor oplossen FMD-scannerproblemen

By | 18/11/2022

De NMVO stelt twee tools beschikbaar voor het oplossen van Falsified Medicines Directive (FMD) scannerproblemen. Het gaat om een tool die de scanner controleert op bekende fouten in de configuratie en om een tool voor het juist instellen van de scanner. Een goed ingestelde scanner is nodig om de controle van verpakkingen op echtheid nauwkeurig te laten verlopen. Daartoe zijn apotheekhoudenden verplicht op grond van de FMD.

Scannerproblemen

De NMVO, de organisatie die de uitvoering van FMD in Nederland faciliteert, concludeert dat ongeveer 35% van de apotheken scannerproblemen ervaart. Wanneer de scanner niet goed staat ingesteld, verschijnt ten onrechte de melding ‘potentiële vervalsing’ op het scherm. Onterechte meldingen belemmeren een goede opsporing van vervalste medicatie en vertragen het scanproces in de apotheek. Door de scanner te controleren op bekende fouten in de configuratie en deze opnieuw in te stellen, kunnen apothekers foutieve meldingen voorkomen.

Instructievideo’s scannerproblemen

Op de website van de NMVO staan instructievideo’s over het opsporen van scannerproblemen en het juist instellen van de scanner. Apothekers met een CGM- of Pharmacom-aansluiting kunnen met behulp van de tools de instellingen controleren. Ook zal de NMVO de komende maanden apothekers actief aanschrijven waar de scanner niet goed lijkt te zijn ingesteld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *