Nieuwe wet -en regelgeving omtrent het etiketteren in 2020

By | 03/07/2019

Dagelijks worden miljoenen thermische etiketten vervaardigd op verpakkingen van geneesmiddelen. In de Farmaceutische wereld zijn etiketten niet weg te denken! Belangrijke info zoals de naam van de apotheekhoudende, de naam van de patiënt, de naam van de werkzame stof etc. komen op het etiket.

Zolemba De specialist in apotheeketiketten

Zolemba is de specialist in apotheeketiketten.

Werk mee aan een schonere leefomgeving

Momenteel zijn meer dan 200 stoffen (EDC’s) met hormoonverstorende effecten bekend, zoals Bisfenol A en bepaalde parabenen en ftalaten. Ze zitten in alledaagse producten (ook in farmaceutische etiketten) en komen in ons lichaam via inademen, de huid, onze voeding of wanneer we deze producten gebruiken. Veel EDC’s zijn persistent en kunnen zelfs effect hebben bij heel lage concentraties. Volgens WECF bestaat er dan ook geen veilige dosis.

Beperking in thermisch papier

In december 2016 heeft de Europese Commissie besloten het gebruik van BPA in thermisch papier in de EU te beperken. Dit verbod wordt van kracht in 2020, wat fabrikanten, importeurs en gebruikers van thermisch papier de tijd geeft om het gebruik ervan af te bouwen en een alternatief te vinden.

Algemene informatie

Door te letten op de producten die je koopt kun je de blootstelling aan BPA verminderen. Wacht niet langer en kies jouw etiketten zorgvuldig. Let op BPA-vrij en FSC erkende keurmerken.

Forest Stewardship Council (FSC)

FSC is een internationale organisatie die ervoor zorgt dat het bosbeheer op een evenwichtige wijze wordt uitgevoerd, waarbij ze rekening houden met economische, ecologische en sociale aspecten.

Bisfenol A (BPA)

BPA is een synthetische organische verbinding, afgeleid van fenol en wordt voornamelijk gebruikt bij de productie van kunststoffen. Het is een witte kristallijne vaste stof met als brutoformule C15H16O2. Het productievolume van Bisfenol A is veel groter dan dat van de andere bisfenolen. Het is een van de meest geproduceerde chemicaliën ter wereld met een jaarlijkse productie van meer dan 2,2 miljoen ton in 2009.

Waar zijn BPA vrije en FSC erkende etiketten te verkrijgen?

Zolemba BV te Haaksbergen richt zich als enige al jaren op het produceren van BPA-vrije producten. Een maatregeling die Zolemba BV eerder al getroffen heeft, is dat alle etiketten die Zolemba verkoopt worden gemaakt van FSC en BPA vrij papier.

Zolemba Alles loopt op rolletjes

Author: Zolemba

Zolemba is gericht op de productie en verkoop van onbedrukte en bedrukte labels, etiketten en stickers. Het bedrijf is gelegen in Nederland en ontstaan in juni 2017 uit een fusie van Labeldiscounter (onbedrukte labels) en EtiketXL (bedrukte labels). Zolemba biedt onbedrukte labels aan die van toepassing zijn op de bekende merken labelprinters Dymo, Brother, Zebra, Star en Seiko. Daarnaast biedt Zolemba ook bedrukte labels aan die volledig zijn afgestemd op het ontwerp van de klant.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *