Nieuwe verdachte aangehouden in onderzoek naar illegale afslankcapsules

De NVWA-IOD heeft in Den Haag een 33-jarige vrouw aangehouden in een lopend onderzoek naar de handel in illegale afslankcapsules. De vrouw wordt ervan verdacht op verzoek van een verkoper capsules te hebben gemaakt met dezelfde ingrediënten als het middel Iomax. Dat is een in Nederland verboden geneesmiddel. De capsules bevatten amfetamine en kunnen zeer ernstige bijwerkingen hebben. In dit onderzoek werd eerder een 36-jarige man aangehouden. De verdachte is na verhoor weer in vrijheid gesteld.

Ziekenhuisopname

Het strafrechtelijk onderzoek startte nadat de NVWA een melding had ontvangen van een gebruiker die in het ziekenhuis belandde na het innemen van de afslankcapsules. De gebruiker had de capsules via Facebook gekocht. Uit laboratoriumonderzoek is gebleken dat de capsules amfetamine bevatten.

Rechercheurs van de NVWA-IOD hielden half oktober de vermoedelijke verkoper aan. Later die maand is ook een 64-jarige vrouw aangehouden voor verhoor, omdat de opbrengsten van de handel in illegale afslankcapsules op haar bankrekening binnenkwamen. Uit verder onderzoek kwam de 33-jarige Haagse naar voren als degene die vermoedelijk deze capsules maakte op verzoek van de verkoper.

Niet gebruiken

De NVWA adviseert dringend om afslankcapsules als Iomax niet te kopen en niet te gebruiken, omdat ze onveilig zijn. Zulke capsules bevatten amfetaminen. Al na 1 capsule kunnen bijwerkingen optreden, zoals hartkloppingen, pijn op de borst, misselijkheid, hoofdpijn en opgejaagd gedrag. Een Nederlandse vrouw heeft een hersenbloeding gehad na het gebruik van Iomax. Gebruikers wordt dringend geadviseerd onmiddellijk te stoppen met het slikken van dit middel en bij lichamelijke klachten naar de huisarts te gaan.

Meld verkopers

Afslankcapsules zoals Iomax zijn niet in de winkel te koop, maar alleen online verkrijgbaar. De NVWA roept gebruikers op om te melden waar zij deze capsules hebben gekocht. Zo kan de NVWA gericht optreden en consumenten beschermen.

Melden kan via het Klantcontactcentrum. Meldingen worden vertrouwelijk behandeld. Blijft u liever anoniem, dan kunt u contact opnemen met het Team Criminele Inlichtingen van de NVWA-IOD.

Meer informatie

Consumenten en bedrijven kunnen contact opnemen met het Klantcontactcentrum of 0900-03 88.

Zie ook

Author: Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) bewaakt de gezondheid van dieren en planten, het dierenwelzijn en de veiligheid van voedsel en consumentenproducten, en handhaaft de natuurwetgeving.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *