Nieuwe oorontsteking door antibioticum

Een oorontsteking bij jonge kinderen behandelen met antibiotica vergroot de kans dat de ontsteking binnen 2,5 jaar terugkomt. Dat concluderen onderzoekers van het UMC Utrecht in het tijdschrift British Medical Journal van 1 juli. Ze pleiten voor terughoudend gebruik van antibiotica bij kinderen met oorontsteking.

In het onderzoek werden 168 kinderen met een acute oorontsteking behandeld met het antibioticum amoxycilline of met een placebo. Na 2,5 jaar analyseerden de onderzoekers via een vragenlijst aan de ouders de gezondheid van de kinderen ná de oorontsteking. Het blijkt dat kinderen die met het antibioticum behandeld zijn twintig procent meer kans hebben op een nieuwe oorontsteking. De ontsteking kwam terug in 47 van de 75 kinderen (63 procent) in de antibioticumgroep en slechts in 37 van de 86 kinderen (43 procent) in de placebogroep. Overigens ondergingen kinderen in de placebogroep wel vaker chirurgische ingrepen aan keel, neus of oren.

Het is voor het eerst dat de langetermijneffecten van antibioticagebruik bij jonge kinderen op deze manier onderzocht worden. Epidemioloog dr. Maroeska Rovers van het Julius Centrum van het UMC Utrecht leidde het onderzoek. “De resultaten betekenen dat we voorzichtig moeten zijn met het gebruik van antibiotica bij kinderen met een oorontsteking. Misschien beïnvloeden antibiotica het immuunsysteem en worden de kinderen daardoor vatbaarder voor nieuwe infecties. Bovendien kan onnodig gebruik van antibiotica tot resistentie leiden, waardoor toekomstige infecties moeilijker behandelbaar zijn.”

Acute oorontsteking (acute otitis media) is een van de meest voorkomende infecties bij jonge kinderen. Het is ook de belangrijkste oorzaak van antibioticagebruik in deze groep. De huidige NHG-richtlijn adviseert antibiotica bij een selecte groep van kinderen onder de 2 jaar, en een afwachtend beleid bij kinderen boven de 2 jaar.

Het onderzoek is uitgevoerd in 53 huisartsenpraktijken in Nederland. Bij het begin van het onderzoek waren de kinderen een half tot twee jaar oud.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *