Nieuwe CBG-registratie Tentin ter vervanging van Amfexa

By | 10/07/2020

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) heeft een handelsvergunning afgegeven voor Tentin 5 mg. Dit geneesmiddel komt op de markt ter vervanging van Amfexa 5 mg. Tentin is identiek aan Amfexa, slechts de naam verandert. De tabletten kunnen voor doseringsdoeleinden gedeeld worden in twee of vier gelijke delen.

dexamfetamine 2,5 mg

Voor terhandstellende apothekers betekent dit dat de doorgeleverde bereiding van dexamfetamine 2,5 mg niet meer aan patiënten verstrekt mag worden, zodra Tentin beschikbaar is.

Vanuit het patiëntenbelang is het gebruik van tweemaal 2,5 mg dexamfetamine in de praktijk van de afgelopen jaren een alternatief gebleken voor het geregistreerde Amfexa.

Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) stelde vorig jaar dat het afleveren van doorgeleverde dexamfetamine alleen is toegestaan bij speciale behoefte van medische aard. Hiervan is volgens IGJ alleen sprake bij kinderen die niet adequaat behandeld kunnen worden met de standaarddosering van 5 mg. Met de komst van Tentin is het verstrekken van de doorgeleverde dexamfetamine 2,5 mg niet meer aan de orde. Uiteraard blijven magistrale bereidingen wel mogelijk, mits voldaan wordt aan de daarvoor geldende voorwaarden.

HEVO-regeling

De  HEVO-regeling voor de compensatie van de bijbetaling geldt ook bij aflevering van Tentin tabletten. Het aanvraagformulier is echter vervallen en de patiënt kan met het declaratieformulier de regeling nu ook zelf activeren (hevoconsult.nl).

Meer informatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *