Nieuwe anticonceptieprikpil Sayana®,13 weken bescherming in één injectie onder de huid

Sayana®(medroxyprogesteronacetaat), een nieuwe injecteerbare toedieningsvorm van anticonceptie voor vrouwen, is vanaf vandaag via de arts en apotheek beschikbaar. Ten opzichte van de bestaande ‘prikpil’ bevat Sayana® 31% minder hormoon en 35% minder volume. Bovendien hoeft Sayana® niet in de spieren te worden geïnjecteerd, maar volstaat een klein prikje onder de huid. De lange werkingsduur, 13 weken bescherming tegen ongewenste zwangerschap, blijft onaangetast. Dit maakt Sayana® tot een elegante keuzemogelijkheid voor de bijna 60% van de pil gebruikende vrouwen die zegt “wel eens een pil te vergeten”. Ook kan Sayana® een waardevol alternatief zijn voor adolescenten (12-18 jaar) voor wie andere anticonceptiemethoden ongeschikt of onacceptabel blijken.

Sayana® bevat de werkzame stof medroxyprogesteronacetaat. Dit is dezelfde werkzame stof als in Depo-Provera®, ook een geneesmiddel van Pfizer bv, maar in het geval van Sayana® in een duidelijk lagere dosering. Sayana® bevat 31% minder hormoon en de hoeveelheid te injecteren vloeistof is 35% minder ten opzichte van de huidige prikpil. Als gevolg hiervan kan de injectie geschieden met een kleiner, ‘vriendelijker’ injectienaaldje. Sayana® wordt, eenmaal per 13 weken, door een (huis)arts toegediend.

Dr. A. Verhoeff, onafhankelijk deskundige en gynaecoloog in het Maasstadziekenhuis, over Sayana®; “Sayana® combineert de ervaring, betrouwbaarheid en veiligheid van de bestaande prikpil, zoals deze al meer dan 30 jaar door 90 miljoen vrouwen wereldwijd wordt gebruikt, in een eenvoudiger en vriendelijker spuitje dat eenmaal in de 13 weken onder de huid rond de buik of het bovenbeen gegeven moet worden. Het vergeten van de anticonceptie, met alle mogelijke gevolgen van dien, behoort zodoende tot het verleden”.

Uit recent gepubliceerde data van de Rutgers Nisso Groep blijkt o.a. dat slechts tweederde van de vrouwelijke anticonceptiegebruikers haar methode gemakkelijk te gebruiken vindt, 30% van de vrouwen zegt dat er wel eens iets fout gaat bij het gebruik van anticonceptie en dat bijna 60% van de pilgebruiksters zegt wel eens een pil te vergeten.

Sayana® is een betrouwbaar anti-conceptivum. In de grote registratiestudies met in totaal meer dan 2000 vrouwen is niemand zwanger geworden (Pearl index 0,0). Na inspuiten werkt het middel direct. Bovendien komt iedere vrouw, onafhankelijk van gewicht en bouw (Body Mass Index), met de dosering Sayana® uit. Dit laatste in tegenstelling tot orale anticonceptiva en de pleistervarianten waar dosisaanpassingen nodig kunnen zijn. De overgang van andere anticonceptiemethoden naar Sayana® is eenvoudig.

Sayana® is vanaf 1 oktober 2009 op recept van de (huis)arts via de apotheek verkrijgbaar. Het middel wordt niet volledig vergoed en heeft een eigen bijdrage van €6.50 per injectie van drie maanden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *