Nieuw inzicht in werking hydroxy-chloroquine ondergraaft het gebruik ervan bij corona

By | 10/06/2020

Onderzoekers van het Radboudumc hebben een nog onbekend effect van hydroxychloroquine ontdekt. Het middel remt de werking van een bepaald type witte bloedcellen, dat belangrijk is bij de bestrijding van infecties.

Op basis van dit onderzoek is het onwaarschijnlijk dat hydroxychloroquine een gunstig effect heeft bij corona-infecties, schrijven ze in een preprint op MedArxiv

Hydroxychloroquine

Hydroxychloroquine is een middel dat al jaren gebruikt wordt, oorspronkelijk voor de behandeling van malaria. Inmiddels wordt het ook veel gebruikt om patiënten met reumatische ziekten te behandelen, omdat hydroxychloroquine het afweersysteem afremt.

Werking

Hoe hydroxychloroquine dit precies doet is niet precies bekend. Momenteel wordt het middel wereldwijd ook gebruikt om patiënten met een corona-infectie te behandelen. Het nut ervan is echter controversieel omdat niet duidelijk is of het werkt en hoe het werkt.

Snel stoppen

Bij een virusinfectie, ook met het nieuwe coronavirus SARS-CoV-2, is een goede reactie van het afweersysteem essentieel voor de bestrijding van het virus. Is de afweerreactie in het begin van de infectie onvoldoende, dan kan het virus zich verder in het lichaam verspreiden en schade aanrichten. Die verspreiding, bij SARS-CoV-2 soms met ernstige ziekte of overlijden tot gevolg, is precies wat je wilt voorkomen.

Eerste verdedigingslinie

Raphaël Duivenvoorden, internist-nefroloog in het Radboudumc: “We hebben gekeken naar de afweerreactie van patiënten die opgenomen werden met een SARS-CoV-2 infectie. We zagen bij hen dat een bepaald type afweercellen, de monocyten, een belangrijke rol spelen in de eerste verdedigingslinie tegen het coronavirus. Daarom zijn we het effect van hydroxychloroquine op deze cellen gaan onderzoeken”.

Minder bescherming

Monocyten kunnen een soort niet-specifiek geheugen ontwikkelen, iets dat ‘getrainde immuniteit’ wordt genoemd. Dankzij dit mechanisme zijn monocyten in staat om een sterkere reactie op bacteriën en virussen ontwikkelen. Op die manier kunnen monocyten bijdragen tot een betere, vroegere bestrijding van binnengedrongen micro-organismen.

Raphaël Duivenvoorden, die het onderzoek coördineerde: “We ontdekten dat hydroxychloroquine de ontwikkeling van dit beschermende mechanisme van ‘getrainde immuniteit’ verhindert. Dat is de reden dat we verwachten dat hydroxychloroquine geen gunstig effect heeft op de immuunrespons bij een SARS-CoV-2-infectie”.

Radboudumc
Author: Radboudumc

Het Radboudumc is een universitair medisch centrum. Voor ons is de mens en zijn of haar kwaliteit van leven het vertrek- en eindpunt. Bij alles wat we doen. We bieden onze patiënten topklinische en topreferente zorg en hebben een belangrijke maatschappelijke taak in het vergroten en verspreiden van kennis en kunde. Het Radboudumc wil voorop lopen in, of een actieve bijdrage leveren aan de ontwikkeling van duurzame, innovatieve en betaalbare gezondheidszorg. En daarmee aan de gezondheid van mens en maatschappij in Nederland en daarbuiten. Onze missie is dan ook ‘To have a significant impact on healthcare’.

One thought on “Nieuw inzicht in werking hydroxy-chloroquine ondergraaft het gebruik ervan bij corona

  1. Matthijs Lokers

    En de hetze tegen HCQ gaat weer verder! Uit meervoudig anekdotisch bewijs ( bron: Vladimir Zelenko, Rob Elens, Raoult) blijkt dat als HCQ in een VROEG stadium van een covid -19 besmetting (dus voor dat er sprake is van ziekenhuisopname) SAMEN met een zink-supplement en eventueel een antibioticum, zoals azitromycine (in geval van een secundaire bacteriële infectie), wordt ingezet, er een goede kans is om de infectie succesvol te bestrijden. HCQ functioneert binnen deze behandeling enkel als ionofoor ( bron: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4182877/) voor de Zn2+ ionen van het zinksupplement en zorgt er voor dat deze Zn2+ ionen door de celwand naar binnen worden getransporteerd om aldaar het replicatieproces van de covid-19 virusdeeltjes te verstoren ( bron: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2973827/ ). Het werkelijke werkzame bestanddeel in de behandeling is dus zink! HCQ is het transportmiddel waarmee je in geval van nood de Zn2+ ionen snel de cel in kan pompen, zonder zink werkt deze behandeling dus niet en de timing is essentieel, het werkt alleen in een VROEG stadium van de infectie, wanneer de viral load nog relatief laag is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *