Nieuw cholesterolverlagend middel vergoed vanuit basispakket

Het cholesterolverlagende middel alirocumab (Praluent) wordt vanaf 1 juni 2016 vergoed vanuit het basispakket. Alirocumab is na evolocumab (Repatha), dat per 1 april 2016 wordt vergoed, het tweede middel in een nieuwe klasse van cholesterolverlagers. Net als voor evolocumab heeft minister Schippers (VWS) voor alirocumab eerst prijsafspraken gemaakt met de fabrikant van het middel.

Hoog risico op hart- en vaatziekten
De nieuwe klasse van cholesterolverlagende middelen is bedoeld voor mensen met een hoog risico op hart- en vaatziekten. Dit zijn mensen die eerder een infarct hebben gehad of waarbij een te hoog cholesterolgehalte erfelijk is bepaald en waarbij de gebruikelijke behandelingen het cholesterol niet voldoende verlagen. Naar verwachting komen er jaarlijks maximaal 20.000 mensen in aanmerking voor behandeling met één van beide cholesterolverlagers.

Onderhandelingen
Het Zorginstituut Nederland oordeelde in maart dat het kostenbeslag van alirocumab zonder prijsafspraken kan oplopen tot jaarlijks € 60 miljoen. Daarnaast zou de behandeling met alirocumab niet duurder mogen zijn dan de behandeling met evolocumab omdat de cholesterolverlagers onderling vervangbaar zijn. Door de onderhandelingen tussen minister Schippers en de fabrikanten van de nieuwe geneesmiddelen blijft de totale impact op het zorgbudget op een aanvaardbaar niveau.

2 thoughts on “Nieuw cholesterolverlagend middel vergoed vanuit basispakket

 1. peter

  Vertel mij eens recht in mijn gezicht. Wat is Repatha? Wordt het vergoedt bij rokers? Etalage benen.

  Wat bestaat nog meer als iemand zo verslaafd aan dat roken is. Ik word er niet goed van steeds van die persoon alleen maar te horen dit en dat nmaar geen zak doet aan het echt probleem. Stoppen en bewegen.

  Ik ben een gebruiker van drugs. Dwz speed extc en lekker housen. Klaar. Dertig jaar . Na een val scheurt mijn dartmwand. Was 2 augustus. Geen drugs meer aangeraakt. Niks nakkes. Immers het wordt dan zo’n kliederboel een Stoma. Zodra genezen ga ik weer lekker housen. Of ik dat echt ga doen weet ik niet. Ik ben zo kwaad op die persoon en nu vraagt hij mij te informeren naar weer n brandmiddel.

  Dit is niet tegen u gericht hoor.

  Met vriendelijk groet,

  Peter Ooms

 2. T.Hebing

  Erfelijk aandoening zoals bij mij cholesterol LDL 8.2 en HDL 6.3 slechte te hoog maar goede ook lijd daar door Nieren & Lever Praluent 150 mg per 2 weken hielp er goed LDL 1.2 HDL 0.9 ?? ook weer op het randje Na een zware openhartoperatie 4 oml plus 3 stens wordt wakker geschut even tijdje gestopt wegens veel spierpijn vermoeidheid LDL weer op 6,2mmol HDL 6,1 mmol terug van af

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *