NHG past verklaring van 28-01-2014 aangaande Ranbaxy aan.

Zoals Apothekersnieuws gisteren al aangaf ging de NHG aan het advies van de Gezondheidsinspectie voorbij. Vandaag staat op de NHG website een gewijzigde verklaring.

De kop van het nieuwsbericht van het NHG van gisteren, 28 januari 2014, suggereert dat het NHG zijn leden adviseert om ‘geen Ranbaxy’ op het recept te vermelden. Die suggestie is onjuist. 

Aanleiding

De uitzending van Nieuwsuur op donderdag 23 januari zorgde voor veel vragen van patiënten  over de geneesmiddelen van fabrikant Ranbaxy. De Inspectie voor de Gezondheidszorg heeft een voorzorgsmaatregel getroffen en een importverbod afgekondigd voor de grondstoffen van Ranbaxy die vervaardigd zijn in de fabriek in Toansa in India en geneesmiddelen waarin deze grondstoffen zijn verwerkt. Er is nader Europees onderzoek gestart door de European Medicines Agency (EMA). Omdat er geen sprake is van een direct gezondheidsrisico acht de Inspectie verdergaande maatregelen op dit moment niet noodzakelijk.
De IGZ geeft aan dat de patiënt er op kan rekenen dat Ranbaxy geneesmiddelen net zo veilig zijn als vergelijkbare geneesmiddelen van andere fabrikanten.

Advies NHG

Het NHG is voorstander van het generiek voorschrijven van geneesmiddelen. Het vertrouwen van patiënten in de effectiviteit en veiligheid van hun geneesmiddelen is essentieel voor een goede therapietrouw. Als patiënten aangeven geen vertrouwen in hun medicatie te hebben omdat die van Ranbaxy afkomstig is, adviseert het NHG om contact op te nemen met apotheek of zorgverzekeraar. De meeste verzekeraars hebben aangegeven dat er alternatieve middelen beschikbaar zijn.

Meer informatie

Meer en de laatste informatie kunt u vinden op de website van de KMMP en de website van het IGZ.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *