Nefarma wil communicatie over tekorten richting patiënten verbeteren

Het is voor patiënten heel vervelend als ze zonder geneesmiddelen komen te zitten. Nefarma wil met andere partijen oplossingen bedenken om tekorten in de toekomst nog beter te voorkomen en op te lossen. Daarnaast willen we dat nog beter en sneller over wordt gecommuniceerd met patiënten dan nu al gebeurt.

Als je mensen tijdig van mogelijke problemen op de hoogte stelt, kan gezocht worden naar oplossingen, bijvoorbeeld in de vorm van alternatieve geneesmiddelen met dezelfde werkzame stof.

Op die manier voorkom je dat patiënten zich grote zorgen gaan maken, omdat ze misschien zonder medicijnen komen te zitten.

Nefarma deelt de zorgen van apothekersorganisatie KNMP over de stijgende geneesmiddeltekorten. Tekorten treden gelukkig nog niet heel vaak op en zijn meestal ook snel opgelost. Maar elk tekort is er één te veel en kan bij patiënten tot angst en zorgen leiden.

Het is onduidelijk waardoor geneesmiddelentekorten precies ontstaan. De oorzaken zijn heel divers: van middelen met een grondstof die maar op één plek ter wereld wordt gemaakt tot incidenten in een fabriek. De productieprocessen van geneesmiddelen zijn ingewikkeld en dus kan er kortom altijd wel ergens iets misgaan.

Als Nefarma willen we daar graag, in samenwerking met andere betrokken partijen, een grondige analyse van maken. Daarnaast willen we met de belangrijkste betrokken partijen, waaronder het ministerie van VWS en de KNMP, om tafel gaan zitten om samen te komen tot een actieplan.

Author: Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen

De Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen (VIG) is de brancheorganisatie van ruim veertig in Nederland gevestigde bedrijven die zich richten op geneesmiddelenontwikkeling. Deze nieuwe medicijnen geven een antwoord op ziekten die nu nog niet goed behandelbaar zijn, en stellen mensen in staat om beter te worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *