Nefarma: marktwerking doorzetten en kijken naar vooruitgang

Nefarma blijft inzetten op verdere marktwerking in de gezondheidszorg, met meer eigen verantwoordelijkheid voor partijen en minder regulering door de overheid. Dat leidt tot betere zorg voor de patiënt. Minister Klink moet niet aarzelen de ingezette weg voort te zetten en daar helder over zijn. Die boodschap bracht Nefarma-directeur Michel Dutrée bij de Septemberborrel van zijn vereniging op 10 september, aan de vooravond van het nieuwe politieke jaar.

Nefarma-voorzitter Jan Klitsie beklemtoonde dat het goed is af en toe stil te staan bij de geweldige prestaties die de zorg iedere dag weer levert. Vergeleken met jaren terug zijn reuzensprongen gemaakt. “Het is begrijpelijk dat in media en politiek de nadruk ligt op zaken die niet deugen, maar dat geeft wel een vertekend beeld.” Bovendien is de zorg niet alleen een kostenpost, maar levert ze ook veel op, niet alleen ten aanzien van kwaliteit van leven, maar ook economisch gezien.

Traditioneel nodigt Nefarma aan het begin van het nieuwe seizoen haar relaties uit voor een informele bijeenkomst. Ruim 150 mensen uit de wereld van overheid, politiek, patiëntenorganisaties, wetenschap, voorschrijvers, instellingen en de farmaceutische bedrijven kwamen naar Den Haag.

Dutrée en Klitsie verklaarden de vooruitgang uit de gedrevenheid van doktoren, wetenschappers, politici en de medewerkers van farmaceutische bedrijven om de kwaliteit van leven te verbeteren en patiënten een beter perspectief te bieden. Tegen deze achtergrond is het zorgelijk dat het van oudsher hoog aangeschreven onderzoeksklimaat in ons land snel verslechtert als gevolg van de bureaucratie. Bedenkelijk is verder dat het in Nederland soms langer duurt dan elders voordat nieuwe geneesmiddelen voor patiënten beschikbaar zijn.

Dutrée ging in zijn beschouwende inleiding in op de driehoeksverhoudingen in de zorg, waarbij natuurlijke spanningen ontstaan tussen de verschillende belangen. Via open discussies moet gezocht worden naar gemeenschappelijk gedragen oplossingen, betoogde hij, waarbij partijen elkaar niet tevoren moeten uitsluiten. Maar daarna moeten er wel besluiten worden genomen en knopen doorgehakt.

One thought on “Nefarma: marktwerking doorzetten en kijken naar vooruitgang

  1. A Jansen

    Nefarma zei het niet zoals boven beschreven. Nefarma voegde er een groot maar aan toe:

    Onze overheidsfinanciën moeten daarop aangepast worden. Het mag niet zo blijven dat minister Klink wordt afgerekend op de kosten terwijl minister Donner goede sier maakt met de voordelen. Gezondheidszorg is kosten en
    baten tegelijkertijd.

    Juist om tot betere resultaten te komen, heeft minister Klink bij zijn aantreden ingezet op verdergaande marktwerking.

    Nefarma blijft dat uitgangspunt onderstrepen. Wij geloven erin, net als de minister. Maar ik voeg er wel meteen wat aan toe. Meer markt en tegelijkertijd krampachtig vasthouden aan regulering, gaan niet samen.

    Ik proef met name bij het parlement vaak nog angst om afstand te doen van dichttimmerende regulering. Dat is niet terecht. Zorg en markt kunnen prima samengaan.

    Marktdenken betekent: oog voor de wensen van de klant, snelle aanpassingen aan veranderingen, voortdurende vernieuwing, het beter doen
    dan de buurman, bewust sturen op kosten en opbrengsten, zoeken naar – soms niet voor de hand liggende – contractpartners. Daar kan de zorg beter van worden, met waardevolle initiatieven en producten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *