Nefarma& editie 2016 nummer 2

Nefarma@ 2016-02

De nieuwste editie van Nefarma& is gewijd aan de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen en de noodzaak die Nefarma ziet om met andere zorgpartijen een Nationale Geneesmiddelagenda te ontwikkelen.

Kankerspecialisten zijn optimistisch. Over twintig jaar is kanker voor negentig procent te genezen. Of chronisch te maken, zodat mensen er oud mee kunnen worden.

Ook op andere ziektegebieden verwachten onderzoekers, artsen en geneesmiddelmakers grote medische doorbraken. Oplossingen voor veel voorkomende ziektes als alzheimer en diabetes , maar ook voor meer zeldzame ziektes, zoals erfelijke stofwisselingsziektes, zijn volgens hen nabij.

Met de komst van allerlei nieuwe medische technologieën en nieuwe, slimme en heel gericht werkende biologische geneesmiddelen is deze doorbraak dichterbij dan we denken. En dat is mooi, want patiënten hebben deze nieuwe geneesmiddelen hard nodig.

Downloaden: Nefarma& nummer 2-2016

Een goed voorbeeld hiervan is het middel tegen antibioticaresistente tbc dat vorig jaar de Galenusprijs won voor het beste nieuwe geneesmiddel. De Belgisch-Nederlandse makers van dit middel geven in dit nummer van Nefarma& een inkijkje in wat er allemaal bij het maken van een nieuw middel komt kijken.

Maar ook op het gebied van vaccins tegen virussen die steeds vaker lijken op te doemen, doordat we steeds meer en verder reizen, maken we grote stappen. In een ander artikel vertellen geneesmiddelmakers hoe ze bezig zijn een vaccin tegen het zika-virus te ontwikkelen.

Al die nieuwe technologieën en maatwerkmedicijnen zullen de zorg samen volledig veranderen, stelt Nefarma-voorzitter Paul Korte in een interview in dit blad.

Korte vertelt hoe de geneesmiddelbedrijven met alle andere zorgpartijen samen moeten werken aan een Nationale Geneesmiddelenagenda. Zo’n structurele aanpak is nodig om te bewerkstelligen dat de zorg ook over tien, twintig jaar kwalitatief hoogstaand en tegelijkertijd betaalbaar blijft.

Downloaden: Nefarma& nummer 2-2016

Author: Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen

De Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen (VIG) is de brancheorganisatie van ruim veertig in Nederland gevestigde bedrijven die zich richten op geneesmiddelenontwikkeling. Deze nieuwe medicijnen geven een antwoord op ziekten die nu nog niet goed behandelbaar zijn, en stellen mensen in staat om beter te worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *