Nederlands bid voor Europees Medicijnen Agentschap

Minister Edith Schippers heeft op dinsdag 11 juli 2017 in Brussel het Nederlandse bid voor de herlocatie van de EMA gepresenteerd. Wouter Bos, voormalig vice-premier en voorzitter van de Raad van Bestuur van VU medisch centrum in Amsterdam, wordt ambassadeur voor het Nederlandse kandidaatschap voor de EMA.

Op dit moment is EMA in Londen gehuisvest, maar door het voorgenomen vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie moet dit agentschap in een ander EU-land worden gevestigd.

Continuïteit

Het Nederlandse bid voor herlocatie van de EMA garandeert een efficiënte en snelle verhuizing van de EMA en voortgang van hun taken. “Het werk van de EMA is cruciaal voor de patiëntveiligheid in Europa. Dit belangrijke werk kan niet worden onderbroken. Wij kunnen het ons niet veroorloven dat patiënten de dupe zouden worden van politieke koehandel. Nederland biedt daarom alle benodigde ondersteuning en medewerking voor een snelle, aansluitende verhuizing”, zei minister Edith Schippers. Nederland biedt een eerste klas nationaal medicijnenagentschap, prima werkethiek, toegewijde expat centers en één van hoogste concentraties van Life Sciences and Health activiteiten in Europa.

Volledige inzet

Nederland zet zich volledig in om de EMA een snelle efficiënte verhuizing naar hun nieuwe locatie te garanderen, inclusief een op maat gemaakt gebouw in het Amsterdamse zakendistrict. Bert Leufkens, voorzitter van het Nederlandse College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG), meldde dat het CBG zijn wetenschappelijke capaciteit zal uitbreiden om zo het toegenomen werk na de Brexit te kunnen verwerken. Nederland investeert 10 miljoen euro in deze uitbreiding en in het versterken van andere Europese geneesmiddelenautoriteiten.

Leufkens: “De EMA is niet zomaar een agentschap. Het voortbestaan van het Europese geneesmiddelensysteem staat op het spel. Het CBG, als gerenommeerde autoriteit, zet zich volledig in voor de continuering van het werk van de EMA.”

Uitstekende bereikbaarheid

Luchthaven Schiphol Amsterdam staat op nummer één als het gaat om het aantal directe verbindingen binnen Europa. Het EMA gebouw in Amsterdam is maar 10 minuten per trein vanaf Schiphol. De hele regio beschikt over een dekkend 4G netwerk, en 5G pilots starten nog dit jaar. Deze unieke eigenschappen zijn cruciaal om de meer dan 36000 bezoekers van binnen en buiten Europa goede toegang te geven tot de EMA faciliteiten.

Mevrouw Kajsa Ollongren, loco-burgemeester van Amsterdam: “Met zijn vele rechtstreekse vluchten en snelle treinverbindingen naar Europese hoofdsteden, uitstekend openbaar vervoer en een compact stedelijk gebied, is Amsterdam één van de best bereikbare steden in Europa. Omdat het slechts een korte afstand is vanaf Londen, kunnen EMA medewerkers er zelfs voor kiezen om vanuit Londen heen en weer te reizen in de eerste periode na de verhuizing. Geen enkele andere stad kan deze uitstekende bereikbaarheid bieden”.

Internationale gemeenschap

Met meer dan 180 nationaliteiten is de regio Amsterdam een echte internationale gemeenschap. De regio biedt hoog gekwalificeerde internationale professionals, vele werkmogelijkheden voor partners van EMA medewerkers, 16 internationale scholen, 2 Europese scholen, uitstekende kinderopvang en voorschoolse faciliteiten, uitstekende gezondheidszorg en een prima variëteit aan goede betaalbare woningen.

Meer details over het Nederlandse bid zijn te vinden op www.netherlandsforema.eu

Author: Ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport

Nederland gezond en wel. Dat is het motto van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Het is de ambitie van VWS om iedereen zo lang mogelijk gezond te houden en zieken zo snel mogelijk beter te maken. Ook wil het ministerie mensen met een beperking ondersteunen en maatschappelijke participatie bevorderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *