Nederland kan leren van medicijnbeleid van andere landen

Het is tijd voor een maatschappelijk debat voor de ethische dimensies van ons medicijnbeleid. We zien dat er in andere Europese landen een grotere bereidheid is om te betalen voor nieuwe medicijnen dan in ons land. Dit raakt de gezondheid en levens van patiënten en hun omgeving direct.

Dat we langer leven dan onze opa’s en oma’s, en in steeds betere kwaliteit, komt voor een belangrijk deel door betere medicijnen. Dat heeft een prijs, juist omdat nieuwe medicijnen en (gen)therapieën steeds complexer worden. Maar wie denkt dat medicijnen duur zijn, weet niet wat ziekte kost. De vertrouwde en nieuwe medicijnen die 11 miljoen Nederlanders gebruiken beslaan nog steeds niet meer dan 7 procent van ons totale zorgbudget.

De minister van VWS besloot de afgelopen maand twee keer een nieuw medicijn niet toe te laten tot het verzekerd pakket. De Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen (VIG) is geen partij bij de vertrouwelijke prijsonderhandelingen tussen overheid en het farmaceutisch bedrijf. Maar we maken ons wel zorgen over de toegang van Nederlandse patiënten tot medicijninnovaties. Simpelweg de deur dichtgooien is geen oplossing.

Als we kijken naar andere Europese landen, zien we dat patiënten met dezelfde aandoening vaak wel toegang krijgen tot geneesmiddelen die in Nederland worden geweerd. Overheden blijken daar te kunnen komen tot goede afspraken met geneesmiddelenbedrijven.

Hebben we in Nederland minder geld over voor patiënten dan bijvoorbeeld in België, Duitsland of Roemenië? Ook in het buitenland vinden stevige onderhandelingen plaats. Daar kunnen wij wellicht nog van leren.

“Nederland kan leren van medicijnbeleid van andere landen”, is een expertquote van Carla Vos, adjunct directeur, Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen

Author: Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen

De Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen (VIG) is de brancheorganisatie van ruim veertig in Nederland gevestigde bedrijven die zich richten op geneesmiddelenontwikkeling. Deze nieuwe medicijnen geven een antwoord op ziekten die nu nog niet goed behandelbaar zijn, en stellen mensen in staat om beter te worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *