Nationaal Hitteplan in de zorg

Op 18 juli 2022 heeft het RIVM het Nationaal Hitteplan geactiveerd. Het Nationaal Hitteplan is erop gericht om organisaties, professionals en vrijwilligers tijdig te attenderen dat er aanhoudend warm weer voorspeld is waarbij bijvoorbeeld maatregelen nodig zijn ter bescherming van kwetsbare groepen. Op deze manier kunnen ongemakken en gezondheidsproblemen worden verminderd en (waar mogelijk) voorkomen. 

Koeling voor kwetsbare groepen

Zorgaanbieders moeten zo nodig extra maatregelen nemen om de hitte voor hun patiënten en cliënten het hoofd te bieden. Mobiele airco’s, ventilatoren en systemen die lucht in één ruimte recirculeren, kunnen gebruikt worden in een eenpersoonskamer of op een eenpersoonswerkplek. Voor gebruik van mobiele airco’s en ventilatoren in gemeenschappelijke ruimtes geldt dat veel zorgaanbieders hun ventilatiesystemen in de COVID19-periode hebben aangepast. Op dit moment gelden er geen aanvullende voorwaarden voor het ventileren van gemeenschappelijke ruimtes.

Coronatesten en -vaccinaties

Ook testlocaties moeten bij hoge buitentemperaturen extra opletten. De coronatesten moeten binnen de juiste condities worden bewaard en op de juiste temperatuur worden afgenomen en uitgevoerd. Dit is nodig voor een betrouwbare testuitslag. De juiste bewaarcondities verschillen per test. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) vraagt iedereen hier extra op te letten. Dit geldt ook voor mensen die zelf een test doen of in de winkel een test kopen. Ook voor de coronavaccins zijn er maximale bewaartemperaturen, die belangrijk zijn om te bewaken bij hoge buitentemperaturen. 

Zie ook

Author: Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd

De Inspectie voor de Gezondheidszorg en Jeugd houdt toezicht op de kwaliteit, veiligheid en toegankelijkheid van de gezondheidszorg en de jeugdzorg. Op 1 oktober 2017 zijn de Inspectie voor de Gezondheidszorg en de Inspectie Jeugdzorg gefuseerd tot de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *