Nascholing: ‘Werking en bijwerkingen prednison’ en ‘Nierfunctiestoornissen’

Hierbij nodigen wij u uit ook deel te nemen aan het tweeluik ‘Werking en bijwerkingen prednison’ en ‘Nierfunctiestoornissen’. De cursus zal worden gegeven door dr. Jeroen Nijhuis, internist met speciaal aandachtsgebied transmurale zorg. Deze scholing is geaccrediteerd met 3 punten.

  • Locatie: Van der Valk Hengelo Ov
  • Datum: woensdag 26-10-2022
  • Tijdstip: 08:30 – 12:00 uur, aansluitend mogelijkheid tot lunch
  • Kosten: € 160, excl. btw (€ 193,60 incl. btw)

Inschrijven

Inschrijven kan via het onderstaande formulier. Dit formulier kunt u downloaden en per mail retourneren aan btz@ziggo.nl. De uiterste inschrijfdatum is 15-9-2022.

Werking en bijwerking prednison

Cortisol is een pleiotroop glucocorticosteroid hormoon. Het heeft onder andere een regulerende werking binnen het immuunsysteem en de stofwisseling. Het is dan ook niet verwonderlijk dat beïnvloeding van de corticotrope-as een belangrijke pijler is in de behandeling van veel ziektebeelden waar inflammatie een rol speelt en dat veel bijwerkingen metabool van aard zijn. 

De apotheker heeft als sleutelfiguur binnen de farmacotherapie een belangrijke rol in de farmacosurveillance en patiëntenvoorlichting bij het voorschrijven van glucocorticosteroïden. Hiervoor is kennis over de werking en belangrijke bijwerkingen van glucocorticosteroïden belangrijk. Aan de hand van een casus zal de apotheek kennis verwerven over werking en belangrijke bijwerkingen van glucocorticosteroïden. Na het volgen van deze nascholing zal de apotheker beter in staat zijn om samen met de patiënt en huisarts of specialist een optimaal behandelplan op te stellen. 

Leerdoelen

  • Fysiologie en farmacologie glucocorticosteroïden
  • Bijwerkingen glucocorticosteroïden

Nierfunctiestoornissen

In de recent verschenen NHG standaard chronische nierschade is de rol van de apotheker duidelijker gedefinieerd. Communicatie op basis van gelijkwaardigheid is hierbij essentieel. Hiervoor is kennis over de NHG-standaard, maar ook over de fysiologie en pathofysiologie van de nieren belangrijk. Door het volgen van deze workshop zal de apotheker onder anderen door middel van casuïstiek uit de huisartsenpraktijk in bovenstaande zaken worden onderwezen.

Leerdoelen

  • Fysiologie en pathofysiologie van de nieren
  • Werking diuretica en RAAS-inhibitie

Over de spreker

Naast de scholingen die Jeroen Nijhuis verzorgt voor professionals in de zorg werkt hij als internist in huisartsenpraktijken (op dit moment ruim 30 praktijken) en een transmuraal centrum. Hij doet dit vanuit de overtuiging dat substitutie van zorg meer is dan alleen het verplaatsen van de patiënt. Het betekent ook het verplaatsen van kennis om die patiënt in de eerste lijn te begeleiden. De gesprekken die hij in die hoedanigheid met onder anderen apothekers voert, gebruikt hij bij zijn scholingen. De terugkoppeling die hij dan ook vaak hoort is dat de scholingen dicht bij de praktijk staan. Een belangrijk doel van deze scholingen is om de apothekers stof tot nadenken te geven over hun rol in de patiëntenzorg. Door deze benadering en vanwege zijn ruime ervaring in de transmurale zorg is hij een veel gevraagd spreker bij onder anderen FTO’s.  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *