Namaak NovoFine® naalden ontdekt in Nederland

Novo Nordisk B.V. en de Inspectie voor de Gezondheidszorg waarschuwen insulinegebruikers, diabeteszorgverleners en apothekers voor nagemaakte NovoFine® naalden die in Nederland zijn aangetroffen. De betreffende naalden zijn niet geproduceerd door Novo Nordisk en voldoen niet aan de strenge kwaliteitseisen die Novo Nordisk stelt aan haar naalden.

De naalden worden gebruikt in combinatie met de insulinetoedieningssystemen van de NovoPen® en FlexPen® reeks van Novo Nordisk.

De nagemaakte NovoFine naalden zijn 31G x 6 mm lang, zitten in een Engelstalige verpakking en hebben als batchnummer 08J02S en als vervaldatum 08/2013. In maart 2009 is in Engeland een klein aantal verpakkingen nagemaakte NovoFine naalden ontdekt met hetzelfde batchnummer. Novo Nordisk B.V. levert uitsluitend NovoFine naalden met een Nederlandstalige verpakking.

Novo Nordisk is in Nederland geattendeerd door een gebruiker met een klacht inzake NovoFine naalden in mei 2009. Novo Nordisk heeft onmiddellijk de Inspectie voor de Gezondheidszorg geïnformeerd en extra aandacht voor klachtmeldingen inzake NovoFine ingesteld. Op dit moment zijn er op meerdere plaatsen namaak NovoFine naalden in Nederland in omloop.

Uit onderzoek uitgevoerd door Novo Nordisk A/S in Denemarken blijkt dat de namaak NovoFine naalden lokale huidreacties rond de injectieplaats zouden kunnen veroorzaken. Daarnaast past de namaak NovoFine naald niet altijd goed op het insulinetoedieningssysteem.

Erik Lommerde, algemeen directeur van Novo Nordisk B.V., zegt: “Wij hebben nooit eerder te maken gehad met nagemaakte NovoFine naalden in Nederland. Novo Nordisk heeft productveiligheid hoog in het vaandel staan. Wij doen wat in ons vermogen ligt om de strijd aan te gaan tegen namaakproducten en ondersteunen het onderzoek dat uitgevoerd wordt door de Inspectie voor de Gezondheidszorg”.

De nagemaakte NovoFine naalden zijn als volgt te herkennen:
– Batchnummer 08J02S, vervaldatum 08/2013
– Engelstalige verpakking
– Ontbreken van een lijn onder het CE nummer op de verpakking
– Aanwezigheid van transparante lijm waar de naald bevestigd is op het kunststof
– Door de inferieure kwaliteit van de nagemaakte naald past deze niet goed op de schroefdraad van het insulinetoedieningssysteem.

Raadpleeg www.novonordisk.nl voor foto’s van de originele en nagemaakte NovoFine 31G x 6 mm naald en de verpakking.

Wat te doen bij nagemaakte NovoFine naalden
Bij twijfel aan de echtheid van NovoFine adviseren Novo Nordisk B.V. en de Inspectie voor de Gezondheidszorg, gebruikers contact op te nemen met hun leverancier (bijvoorbeeld de apotheek of de medische speciaal zaak) of contact op te nemen met Novo Nordisk B.V., afdeling Informatie & Service op 0172-449600 of informatie@novonordisk.com.

Over Novo Nordisk
Novo Nordisk is een farmaceutisch bedrijf op het gebied van diabeteszorg. Het bedrijf heeft een groot aanbod geneesmiddelen en geavanceerde insulinetoedieningssystemen voor de behandeling van diabetes. Bovendien is Novo Nordisk toonaangevend op het gebied van stollingsstoornissen, groeihormoontherapie en hormoonsuppletietherapie. Het hoofdkantoor is gevestigd in Denemarken. Novo Nordisk heeft meer dan 27.000 medewerkers in dienst in 81 landen, en brengt zijn producten op de markt in 179 landen. B-aandelen van Novo Nordisk zijn genoteerd aan de beurzen van Kopenhagen en Londen. ADR’s van Novo Nordisk zijn genoteerd aan de New York Stock Exchange onder het symbool ‘NVO’. Novo Nordisk B.V. is gevestigd in Alphen aan den Rijn en heeft 150 medewerkers. Novo Nordisk behoort in 2009 tot de beste werkgevers van Nederland. Meer informatie op: www.novonordisk.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *