Multifocale leuko-encefalopathie bij dimethylfumaraat

By | 01/12/2020

Patiënten met een milde vorm van lymfopenie lopen risico op multifocale leuko-encefalopathie (PML) bij gebruik van dimethylfumaraat (Tecfidera). Eerder was dit risico alleen bekend bij patiënten met matige tot ernstige lymfopenie.

Dimethylfumaraat

Dimethylfumaraat wordt gebruikt bij de behandeling van een ernstige vorm van multiple sclerose. Het geneesmiddel kan voor een daling van een bepaalde soort witte bloedcellen zorgen, ook wel bekend als lymfopenie.

Patiënten met lymfopenie kunnen gevoelig zijn voor het ontwikkelen van PML, een ernstige herseninfectie. Tot nu toe was alleen bekend dat patiënten met een matige tot ernstige lymfopenie PML konden ontwikkelen.

Aanbevelingen

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) heeft de aanbevelingen voor artsen en apothekers over het gebruik van dimethylfumaraat aangepast in de officiële productinformatie. Ook zijn zorgverleners met een brief gewaarschuwd.

Meer informatie

Author: Lareb

Lareb, het Nederlands Bijwerkingencentrum, is het Nederlandse kenniscentrum op het gebied van geneesmiddelenveiligheid. Elke melding van een bijwerking van een geneesmiddel of vaccin wordt zorgvuldig geanalyseerd en komt terecht op één centraal verzamelpunt: onze databank. Zo bewaakt Lareb de veiligheid van geneesmiddelen en vaccins in heel Nederland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *