MTX-injecties in preferentiebeleid Menzis

By | 05/06/2017

Menzis heeft aangekondigd per 1 juli 2017 preferentiebeleid te voeren op methotrexaat injectiepennen en injectiewegwerpspuiten. De handleiding substitutie van de KNMP stelt dat substitueren niet verstandig is, vanwege de smalle therapeutische breedte. Bovendien zijn patiënten vertrouwd geraakt en hebben ze leren omgaan met deze injectievorm.

Het preferente middel is Injexate van Accord Healthcare. De sterktes gaan van 7,5 mg per injectie, telkens met een stap van 2,5 mg omhoog, tot 30 mg.

De KNMP stelt dat omzetten op een andere MTX-injectievorm onwenselijk is. De smalle therapeutische breedte maakt de marge tussen veiligheid en werkzaamheid klein. Er bestaat het risico op bijwerkingen, toxiciteit of onvoldoende werking. Voordat een patiënt start met de MTX-injectie geeft de verpleegkundige uitgebreid uitleg en oefent de toepassing met de patiënt. Bij substitutie is deze training opnieuw nodig en moeten patiënten opnieuw vertrouwd raken met de injectievorm.

Voor veel reumapatiënten is de handcoördinatie vanwege ziekte aangetast, waar normaliter rekening mee wordt gehouden in het uitkiezen van een injectiepen of een injectiewegwerpspuit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *