MSD ondersteunt wereldwijde HIV-campagne en is aanwezig tijdens AIDS2018

By | 23/07/2018

MSD sluit met een trots gevoel aan bij de Prevention Access Campaign en de wereldwijde hiv-gemeenschap ter ondersteuning van “Niet meetbaar = Niet overdraagbaar” (Undetectable = Untransmittable, afgekort U=U). De campagne is gericht op het verminderen van stigmatisering in verband met het leven met hiv.

Een persoon met hiv, die de juiste medicatie slikt en bij wie het virus langer dan zes maanden niet meetbaar aanwezig is, kan het virus niet overdragen. MSD maakte de steun aan de campagne bekend aan de ‘vooravond’ van de Internationale AIDS-conferentie in Amsterdam (23-27 juli 2018). Geneesmiddelenbedrijf MSD houdt zich al meer dan dertig jaar bezig met onderzoek naar de behandeling van hiv.

De campagne heeft een ongekende en belangrijke beweging op gang gebracht die de perceptie en het begrip van hiv in positieve richting moet veranderen. “Niet meetbaar = Niet overdraagbaar” wordt internationaal ondersteund door inmiddels meer dan 695 organisaties uit 90 landen, waaronder HIV Vereniging Nederland, V&VN Verpleegkundig Consulenten HIV en de Nederlandse Vereniging van HIV Behandelaren. De internationale beweging wordt geleid door Bruce Richman namens Prevention Access Campaign (PAC).

Niet meetbaar = Niet overdraagbaar

Een persoon met hiv, die de juiste medicatie slikt en bij wie het virus langer dan zes maanden niet meetbaar aanwezig is, kan het virus niet overdragen. U=U staat voor Undetectable = Untransmittable. In het Nederlands: Niet meetbaar = Niet overdraagbaar. In de PARTNER-studie is aangetoond dat je hiv niet kunt overdragen als je succesvol wordt behandeld met combinatietherapie en daardoor een ondetecteerbare ‘viral load’ (hoeveelheid hiv in je lichaam) hebt. Het risico op overdracht is bij effectieve behandeling namelijk verwaarloosbaar klein en in de praktijk niet relevant. Zelfs als je seks hebt zonder condoom. Bij seks zonder condoom blijf je wel risico lopen op andere soa’s. Aan de studie namen 1166 stellen deel waarbij een partner zonder hiv seks had met een partner met hiv wiens virus onderdrukt werd door hiv-remmers.

AIDS2018

Alle organisaties die actief zijn op het gebied van hiv en aids heten volgende week grofweg 18.000 artsen, onderzoekers en mensen die leven met hiv vanuit de hele wereld welkom tijdens de Internationale AIDS-conferentie die plaatsvindt in Amsterdam. Uiteraard is MSD ook aanwezig op AIDS2018 (van 23 tot en met 27 juli 2018).

MSD houdt zich al meer dan dertig jaar bezig met onderzoek naar de behandeling van hiv. “Mede dankzij de inspanningen van mensen zoals Irving Sigal kwam er in 1996 – rond de tijd dat ik zelf bij MSD begon – een behandeling waardoor mensen niet meer hoefden te overlijden aan de gevolgen van aids”, vertelt Frank van der Linde, operator bij de afdeling Specialties van MSD in Haarlem. “Hiv/aids veranderde daarna in veel gevallen van een dodelijke in een chronische ziekte. Wij verpakken die geneesmiddelen hier en dat vind ik iets heel bijzonders…”

Anno 2018 ondersteunt MSD nog steeds op diverse plekken in de wereld projecten rond preventie, behandeling, zorg en ondersteuning voor mensen met hiv en aids. “Hoewel er enorme vooruitgang is geboekt in de strijd tegen hiv/aids is voortgaande wetenschappelijke innovatie nodig gezien de onvervulde behoefte die in hiv blijft bestaan,” zegt Dr. George Hanna, vice president and therapeutic area head of infectious diseases, global clinical development. MSD zal tijdens AIDS2018 onder meer data presenteren van lopend fase 3-onderzoek.

Author: MSD

Al meer dan een eeuw is MSD, als grootste geneesmiddelenbedrijf in Nederland, actief betrokken bij gezondheid voor mensen én dieren. Met onze geneesmiddelen, vaccins, biologische therapieën, producten en diensten werken we mee aan een gezonde wereld. MSD loopt voorop in het onderzoek om de preventie en behandeling te verbeteren van ziekten die onze wereld bedreigen, zoals kanker, diabetes, hart- en vaatziekten, nieuwe dierziekten, de ziekte van Alzheimer en infectieziekten zoals HIV en ebola. We bieden innovatieve behandelingen voor een betere gezondheid van mensen en dieren in meer dan 140 landen. We zijn actief betrokken bij een betere toegang tot gezondheidszorg. Dat doen we met uitgebreid beleid, programma’s en samenwerkingsverbanden. We bedenken slimme oplossingen om geneesmiddelen optimaal in te zetten. En we zoeken naar nieuwe behandelingen voor ziektes waar nog geen antwoord op is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *