MSD introduceert nieuw geneesmiddel voor behandeling van cholesterol

By | 03/02/2015

Farmaceutisch bedrijf MSD introduceert ATOZET® (ezetimibe/atorvastatine), een nieuwe cholesterolverlager. Dit geneesmiddel is een combinatietablet en bevat de werkzame stoffen ezetimibe en atorvastatine, die cholesterol elk op een andere manier remmen.

Deze cholesterolverlager is geïndiceerd als aanvullende therapie voor gebruik naast een dieet bij volwassen patiënten met primaire (heterozygote familiaire en niet-familiaire) hypercholesterolemie of gemengde hyperlipidemie waar het gebruik van een combinatieproduct aangewezen is:

• patiënten die niet voldoende onder controle zijn met een statine alleen
• patiënten die al met een statine en ezetimibe worden behandeld

De combinatietablet is ook geïndiceerd voor gebruik als aanvullende therapie naast een dieet bij volwassen patiënten met Homozygote Familiaire Hypercholesterolemie (HoFH). Patiënten kunnen daarnaast nog andere aanvullende behandelingen krijgen (bijv. low-density lipoprotein (LDL)-aferese).

Gezond leven
Een juiste behandeling van een hoog cholesterolgehalte begint met gezond leven. Als het cholesterol dan niet voldoende lager wordt, kan een dokter cholesterolverlagende medicijnen voorschrijven. Dit middel verlaagt het cholesterol op twee manieren: het vermindert het cholesterol dat in het maagdarmkanaal wordt opgenomen en vermindert daarnaast het cholesterol dat het lichaam zelf aanmaakt.

Weet je waarde
Cholesterol is één van meerdere vettige stoffen die in de bloedbaan aanwezig zijn. Het totaalcholesterol bestaat voornamelijk uit LDL- en HDL-cholesterol. LDL-cholesterol wordt vaak ‘slecht’ cholesterol genoemd, omdat het kan opstapelen in de wanden van de bloedvaten, waardoor ‘plaque’ ontstaat. Uiteindelijk kan deze ‘plaque’ groeien en leiden tot een vernauwing van de bloedvaten, waardoor de bloedstroom naar vitale organen – zoals het hart of de hersenen – kan afremmen of blokkeren. Deze blokkade van de bloedstroom kan leiden tot een hartaanval of een beroerte.

Volgens de richtlijnen van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) is het streven om het ‘slechte’ (LDL) cholesterol lager dan 2,5 mmol/l te krijgen, om het risico op hart- en vaatproblemen te verkleinen. Het is daarom ook belangrijk dat regelmatig de cholesterolwaarde in het bloed wordt gemeten, juist ook als er medicijnen worden gebruikt.

Voor Nederland, uit Nederland
Binnen de EU is Nederland het eerste land waar deze combinatietablet beschikbaar is voor artsen om voor te schrijven. Daarnaast wordt het geneesmiddel in Nederland gemaakt: de verpakking voor onder meer Europa en Azië vindt plaats op de productielocatie van MSD in Haarlem.

Over ATOZET
– IB-teksten ATOZET: http://db.cbg-meb.nl/IB-teksten/h114373.pdf
– Bijsluiter Atozet: http://db.cbg-meb.nl/Bijsluiters/h114373.pdf

Author: MSD

Al meer dan een eeuw is MSD, als grootste geneesmiddelenbedrijf in Nederland, actief betrokken bij gezondheid voor mensen én dieren. Met onze geneesmiddelen, vaccins, biologische therapieën, producten en diensten werken we mee aan een gezonde wereld. MSD loopt voorop in het onderzoek om de preventie en behandeling te verbeteren van ziekten die onze wereld bedreigen, zoals kanker, diabetes, hart- en vaatziekten, nieuwe dierziekten, de ziekte van Alzheimer en infectieziekten zoals HIV en ebola. We bieden innovatieve behandelingen voor een betere gezondheid van mensen en dieren in meer dan 140 landen. We zijn actief betrokken bij een betere toegang tot gezondheidszorg. Dat doen we met uitgebreid beleid, programma’s en samenwerkingsverbanden. We bedenken slimme oplossingen om geneesmiddelen optimaal in te zetten. En we zoeken naar nieuwe behandelingen voor ziektes waar nog geen antwoord op is.

One thought on “MSD introduceert nieuw geneesmiddel voor behandeling van cholesterol

  1. H.M.J. de Groot

    Waarom wordt het medicijn Atozet niet meer geleverd. Het is voorgeschreven door mijn cardioloog. Na enige maanden deelt mijn apotheek mij mede dat het niet meer geleverd wordt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *