Morfine Kalceks en klachten rondom de injectieplaats

By | 12/11/2020

De morfine injectievloeistof van Kalceks kan mogelijk injectieplaats klachten geven. Het is belangrijk dat zorgverleners weten dat producten met morfine injectieoplossing niet identiek zijn met elkaar wat betreft de osmolariteit.

Meldingen

Lareb ontving zeven meldingen (in februari en mei 2020) over injectieplaats gerelateerde klachten bij het gebruik van morfine van de fabrikant Kalceks.  

Morfine

Morfine wordt gebruikt om ernstige pijn te verlichten als andere pijnstillers onvoldoende effect hebben. Er zijn verschillende toedieningsvormen beschikbaar waarvan de injectievloeistof toegediend wordt in het bloedvat, spier of onder de huid.

Klachten

Ongeveer 20 tot 40% van de patiënten die een geneesmiddel via een infuus krijgt, ontwikkelt een aderontsteking met pijn, roodheid en een gezwollen warme huid. Deze klachten kunnen ontstaan door een afwijkende zuurgraad (pH) en/of afwijkende concentratie van de opgeloste deeltjes (osmotische waarde) van de vloeistof. 

Kalceks

Uit onderzoek van de KNMP, de beroepsorganisatie voor apothekers, blijkt dat de morfineoplossing van Kalceks hypotoon is (35-50 mOsmol/kg). Dit wil zeggen dat de concentratie van de opgeloste deeltjes lager is dan die van het bloedplasma (275-300 mOsmol/kg). Mogelijk verklaart dit de oorzaak van de klachten.

Lareb heeft het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) geïnformeerd over deze meldingen. CBG heeft deze meldingen binnen het Europese netwerk gedeeld.

Meer informatie

Lees hier de analyse van de meldingen.

Author: Lareb

Lareb, het Nederlands Bijwerkingencentrum, is het Nederlandse kenniscentrum op het gebied van geneesmiddelenveiligheid. Elke melding van een bijwerking van een geneesmiddel of vaccin wordt zorgvuldig geanalyseerd en komt terecht op één centraal verzamelpunt: onze databank. Zo bewaakt Lareb de veiligheid van geneesmiddelen en vaccins in heel Nederland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *