Mogelijke vitamine- en mineraaltekorten bij langdurig gebruik protonpompremmer

By | 23/07/2015

Protonpompremmers (PPI’s) behoren tot de meest voorgeschreven geneesmiddelen in Nederland. De bijwerkingen van PPI’ zijn vaak mild. Het meest komen voor: hoofdpijn en gastro-intestinale klachten zoals buikpijn, diarree en misselijkheid/braken.

Bij langdurig gebruik komen regelmatig nieuwe mogelijke bijwerkingen aan het licht, zoals een verhoogd fractuurrisico, gastro-intestinale infecties en vitamine- en mineraaldeficiënties.

Bijwerkingencentrum Lareb ontving tot nu toe tachtig meldingen van hypomagnesiëmie (te lage magnesiumspiegel), acht meldingen van vitamine B12-deficiëntie en twee meldingen van ijzerdeficiëntie-anemie. Noemenswaardig zijn hypomagnesiëmie-meldingen, die vaak reden zijn voor ziekenhuisopname.

Lees het artikel Vitamine B12-tekort mogelijk na langdurig slikken PPI’s waarin verschillende deficiënties en een mogelijk bijpassend mechanisme worden beschreven.

Author: Lareb

Lareb, het Nederlands Bijwerkingencentrum, is het Nederlandse kenniscentrum op het gebied van geneesmiddelenveiligheid. Elke melding van een bijwerking van een geneesmiddel of vaccin wordt zorgvuldig geanalyseerd en komt terecht op één centraal verzamelpunt: onze databank. Zo bewaakt Lareb de veiligheid van geneesmiddelen en vaccins in heel Nederland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *