Mogelijk te weinig ontstekingsremmer RoActemra

Er wordt wereldwijd een tekort verwacht aan RoActemra (tocilizumab) in de intraveneuze vorm (IV). De vraag naar RoActemra is wereldwijd gestegen omdat het middel ook off label wordt gebruikt bij ernstig zieke COVID-19 patiënten. De leverancier verwacht in december weer te kunnen leveren. RoActemra is op dit moment nog beschikbaar in Nederland, maar de voorraad is beperkt.

RoActemra

RoActemra is een geregistreerd medicijn voor de behandeling van ernstige vormen van reuma, zoals gewrichtsreuma, spierreuma  en jeugdreuma. Ook wordt RoActemra gebruikt bij patiënten die immuuntherapie (CAR-T ) tegen kanker krijgen en door de therapie last hebben van ernstige ontstekingsreacties (Cytokine Release Syndrome (CRS)). Het Europees medicijnagentschap EMA is in augustus gestart met de beoordeling van tocilizumab voor de behandeling van ernstig zieke coronapatiënten.

In december weer leverbaar

Tocilizumab is een ingewikkeld middel om te maken. Het is daarom niet mogelijk om in korte tijd meer RoActemra te maken en te voldoen aan de wereldwijde vraag. De leverancier verwacht in december weer te kunnen leveren. Omdat het moeilijk is om het medicijn te maken is het niet mogelijk om het middel op korte termijn door andere leveranciers te laten maken. Ook kunnen apothekers tocilizumab niet zelf bereiden.

Beschikbaarheid in Nederland

RoActemra is in Nederland nog beschikbaar als voorgevulde pennen en spuiten. Deze worden gebruikt bij reumapatiënten. Mogelijk moeten patiënten bij tekorten wisselen van de pen naar de spuit of andersom. Roactemra in de intraveneuze vorm (via infuus gegeven) is beperkt op voorraad. Het Landelijk Coördinatiecentrum Geneesmiddelen (LCG) kijkt naar een ander medicijn voor coronapatiënten. Hiermee wordt waarschijnlijk het tekort voor patiënten met een ernstige vorm van reuma en voor patiënten met CRS opgevangen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *