Moet de consument alles van Apotheker slikken?

Scherp bericht uit onverwachte hoek. De Financiële telegraaf bericht over de plotselinge ophef aangaande Ranbaxy producten. De vraag die gesteld wordt in de Telegraaf is of de consument alles van de apotheker moet slikken. In de Telegraaf analyse wordt eigenlijk de vraag gesteld of de problemen bij Ranbaxy geen koren op de molen is van de apothekers en de tegenstanders van het preferentiebeleid.

Ook wordt er verwezen naar de grote fabrikanten in Nederland die zich verschuilen achter goedkope medicijnen uit India maar ondertussen zelf ook produceren en importeren in/uit de lage lonen landen zoals India en China.

Door de strikte regels en procedures die er gevolgd moeten worden om geneesmiddelen te produceren (zowel binnen als buiten de EU) vinden er dan ook regelmatig recalls plaats om de kwaliteit te waarborgen.

Hier volgen enkele voorbeelden van Nederlandse leveranciers in generieke geneesmiddelen die behoren tot de grote leveranciers zoals beschreven door de Telegraaf.

Recal Sandoz India zoals gepubliceerd op FiercePharma en in de MumbaiMirror Post

Adressen van Teva / Pharmachemie wereldwijd inclusief India en China.

Mylan in India en dochter Matrix die nu door het leven gaat als Mylan Laboratories

Wat Ranbaxy wereldwijd gepresteerd heeft aan wanbeleid is natuurlijk niet goed te praten en medicijnen moeten voor onze patiënten altijd veilig zijn, Echter roepen in de pers dat alles wat uit India komt “slecht” is, is te kort door de bocht. Om enig inzicht te krijgen naar hoeveel recalls er wereldwijd zijn op medicijnen hier twee links naar de FDA website en de MHRA safety warnings website die dagelijks recalls wereldwijd monitoren.

Schrik niet, dit is de werkelijkheid en dit alles valt onder de stelregel waar gewerkt wordt worden fouten gemaakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *