Ziekenhuizen, specialisten en apothekers moeten stoppen met het voorschrijven van dure medicijnen van bekende merken. Die oproep doet de voorzitter van de Landelijke huisartsenvereniging (LHV), Steven van Eijck vandaag in het programma ‘BNR Gezond’, op BNR nieuwsradio.
Volgens de huisartsen zorgt deze praktijk er voor dat patiënten bij de huisarts om het medicijn vragen dat ze van de specialist krijgen. Maar volgens de huisartsenvereniging hebben goedkope medicijnen van minder dure merken, dezelfde werking hebben. Daar zitten namelijk dezelfde werkzame stoffen in als in de duurdere geneesmiddelen.
Minister Klink van Volksgezondheid bespreekt deze week in de Tweede Kamer een plan om 125 miljoen euro te bezuinigen op de huisartsen. Maar volgens van Eijck kan dat alleen als de specialisten, de ziekenhuizen en de apothekers meewerken; “Als alle partijen hun schouders er onder zetten kunnen de bezuinigen van de Minister gehaald worden”, aldus van Eijck.
Laten we geen rotte eieren naar elkander gooien. By the Way, apothekers schrijven helemaal geen medicijnen voor. Zij hebben juist het meest meegewerkt met de generieke substitutie. Steven van Eijck, je wordt bedankt voor je niet-subtiele opmerking.
Een apotheker die altijd een hoge graad van generieke substitutie heeft gehad.
Waarschijnlijk een black-out van Steven, of zijn woordvoerder was niet op de hoogte.
Een verontruste apotheker
meneer Van Eijck, sommige generieke middelen uit lage lonen landen hebben helemaal niet dezelfde werking als het specialite, zij hebben namelijk nog wat “extra’s”, een extra kleurtje zodat de tablet vuil geel ziet in plaats van helder wit, of een een andere vervuiling waar je allergisch op reageert, die krijg je er helemaal “gratis” bij.
Als je mazzel hebt hoef je op een kauwtablet niet meer te kauwen, hij valt zo al uit elkaar, nog in de verpakking.
De kwaliteit is er in Nederland tegenwoordig naar hoor: if you pay peanuts you get monkeys.
ps voorstel: wij apothekers schrijven geen geneesmiddelen (meer?) voor, dan leveren jullie huisartsen geen geneesmiddelen meer af, lijkt dat wat? ieder z’n vak!
Al sinds 1988 draaien we om de brei heen:
Wil een patient een duurder specialite, dan het
MEERDERE bijbetalen. Is nooit van de grond gekomen.
Wie houdt dit nu toch tegen?
Maar volgens de huisartsenvereniging hebben goedkope medicijnen van minder dure merken, dezelfde werking hebben. Daar zitten namelijk dezelfde werkzame stoffen in als in de duurdere geneesmiddelen.’
Tot een jaar geleden kon ik mijn hand daarvoor in het vuur steken.
Nu niet meer. Om toch nog wat te verdienen aan het preferentie beleid, worden generieken in India en China gemaakt. De recalls en sluiten van fabrieken zijn wekelijks aan de orde.
Dat krijg je als voor een doosje omeprazol € 0,35 vergoed krijgt, daar boven op een logistieke fee betaald van € 0,35 per doosje, de patiënt moet laten terugkomen omdat iedere verzekeraar zo zijn eigen beleid heeft, enz, enz.
Goedkoop is duurkoop.
Zorgelijk als de voorzitter van het LHV denkt dat apothekers geneesmiddelen voorschrijven.
Weer een ongenuanceerde opmerking aan ons adres.
Voor het overige onderschrijf ik de opmerkingen van de andere collegae
Van een LHV-voorzitter verwacht je dat hij de feiten kent. Apothekers schrijven geen medicijnen voor en hebben al jaren zich ingezet samen met de huisarts voor het afleveren van het goedkoopste middel. In FTO’s staat ook doelmatig voorschrijven op de agenda.
Wij zien inderdaad bij opname in een ziekenhuis de medicatie veranderen in wat bij specialisten de voorkeur heeft.
Wij zetten mensen na ontslag uit het ziekenhuis, in overleg met de huisarts, indien mogelijk weer terug op hun vertrouwde (goedkope) medicatie.
Ik ben verbijsterd door deze ongenuanceerde en laag bij de grondse opmerkingen van de vertegenwoordiger van de huisartsen in Nederland. Het zijn de apothekers in Nederland die al jaren meewerken aan ieder onderzoek naar hun inkomsten, die nooit anders dan een kostendekkend tarief gevraagd hebben. Die van de overheid kortingen moeten bedingen om die weer af te staan aan de zorgverzekeraars. Overheidsbeleid dus !!! En verrassing…..wie schrijven die dure medicijnen voor.
KNMP het wordt tijd om wat modder terug te gooien. Geen vriendelijke voorkomende gesprekken meer svp.
In het interview zegt Steven van Eijck wat anders dan hierboven staat geschreven. Hij heeft het over medisch specialisten en ziekenhuisapothekers. Wat hij zegt is wel wat genuanceerder.
Hij snapt echter niet de financiering van ziekenhuizen. Als hij denkt dat ziekenhuizen blij zullen worden van het voorschrijven en afleveren intramuraal van uitsluitend generieken vergist hij zich. De ziekenhuizen krijgen gratis specialites en verkopen deze via de DBC’s/Beddenprijs voor de volle taxe prijs aan de verzekerden/verzekerden. Zo krijgen zij een extra budget waarmee ze leuke dingen kunnen doen zoals de NZa voorzitser a.i. ooit eens zij over de kortingen en bonussen bij ziekenhuisapotheken en poli-apotheken.
Wegvallen van deze inkomsten stroom zal een verhoging van de DBC prijs betekenen. Een vestzak, broekzak operatie. De verzekeraars/overheid zijn evenveel geld kwijt.
Extramuraal omzetten van intramuraal ingezette therapie zal op de nodige problemen stuiten. Niet iedere lipitor of crestor patiënt doet het goed op de simva of prava. Zo zijn er meer “innovatieve” middelen die wel degelijk een toegevoegde waarde inhouden om met de huidige toonaangevende Guru te spreken.
BNR radio is op archief te beluisteren.
Onbegrijpelijk dat de LHV voorzitter zo weinig dossierkennis heeft. De apotheker kan volgend de nederlandse wetgeving geen geneesmiddelen voorschrijven. Het zijn de specialisten, de zorgverzekeraars en de politiek die u dwarszitten met voorschriften van specialitees, preferentiebeleid en marginale sturing. Ga a.u.b. daar uw beklag doen! En probeer in ieder geval geen bres te slaan in de lokale zorgvuldig opgebouwde samenwerking.
De opmerkingen van de LHV-voorzitter lijken vooral bedoeld om verwarring onder het publiek en verdeeldheid in beroepskringen te zaaien.
Als dit verschijnsel niet door het veld wordt begrepen en effectief aangepakt, ziet het er somber uit voor de medisch-farmaceutische zorg.
het fijt dat de meeste medicijnen uit India en China komen waartvoor de burger eerst gewaarschuwd is ze te wantrouwen komt mij nogal crimineel over.