Minister De Jonge is te spreken over voorkomen spillage door apothekers

By | 26/02/2021
Minister Hugo de Jong

Minister De Jonge (VWS) noemt het ‘fantastisch’ dat uit flacons van BioNTech/Pfizer een zevende dosis kan worden gehaald. “Dat lukt op z’n minst een deel van de GGD-medewerkers, en sowieso in de ziekenhuizen. Apothekers zijn dat natuurlijk gewend”, aldus de bewindspersoon tijdens een Kamerdebat over de ontwikkelingen rondom het coronavirus. Het onderwerp kwam ter sprake nadat het Kamerlid Ploumen (PvdA) vragen stelde over het voorkomen van spillage van coronavaccins.

Spillage

Volgens de bewindspersoon is op dit moment sprake van heel weinig spillage. In het Kamerdebat liet hij zelfs de term ‘negatieve spillage’ vallen.“We haalden aanvankelijk vijf en inmiddels zes doses uit een flacon van BioNTech/Pfizer”, aldus de minister. Maar inmiddels kan er ook een zevende uit worden gehaald. “En dat is natuurlijk fantastisch. Eigenlijk blijft er gewoon bijna niets over”, aldus De Jonge. Het optrekken van een extra dosis, waarvoor een speciale spuit wordt gebruikt, is niet aan iedereen besteed. Volgens de minister lukt het een deel van de GGD, ziekenhuizen en de apothekers.

Kamerbrief

In een Kamerbrief werd eerder al een woord van dank uitgesproken richting apothekers voor de ondersteuning bij de COVID-19 -vaccinatie. “Ik dank de apothekers dat ze op zeer korte termijn hun hulp hebben aangeboden”, schreef minister De Jonge op 3 februari 2021. Apothekers werken in verschillende regio’s samen met zorginstellingen bij de ondersteuning van vervoer, ompakken en voorbereiden van de vaccins. Volgens de bewindspersoon is de start van de vaccinatie goed verlopen. “Ondertussen worden in een goed georganiseerd proces bij veel zorginstellingen prikken gezet”.

Apothekers

Apothekers die aan de COVID-19-vaccinaties willen meewerken, kunnen contact opnemen met de GGD in de regio of met de zorginstelling waarmee zij al een samenwerkingsverband hebben.

Op de website van de KNMP staat een draaiboek en een lijst met aandachtspunten (Q&A voor leden). De apothekerskoepel verneemt graag of er ervaringen zijn die afwijkend of aanvullend zijn op de aandachtspunten voor de inzet van openbaar apothekers en het apotheekteam bij coronavaccinaties. Stuur deze ervaringen naar: coronavirus@knmp.nl.

Author: KNMP

De Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie (KNMP) is de beroeps- en brancheorganisatie van apothekers en behartigt zowel de belangen van haar leden als die van de farmacie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *