Minister Bruins erg tevreden over resultaten Farmabuddy

By | 06/04/2018

Minister Bruins (Medische Zorg) is erg tevreden over de resultaten van het Farmabuddy-project. Dit staat in een Kamerbrief van dinsdag 3 april 2018 over een viertal projecten in de farmacie. ‘Het werken als farmabuddy is een mooi voorbeeld van hoe het apotheekteam zijn zorgverlenende functie kan uitbreiden en inzetten voor het verbeteren van de zorg in de eerste lijn.’

Farmabuddy

In de periode van maart 2016 tot en met november 2017 volgden 32 apotheekteams trainingen en stelden zij een farmabuddy aan in de apotheek: een vast aanspreekpunt voor patiënten in de laatste levensfase. Uit de eindrapportage van het project blijkt dat patiënten, apothekers, mantelzorgers, huisartsen en thuiszorgmedewerkers de farmabuddy-zorg goed waarderen. Door het tijdig stoppen van medicatie, het afleveren van aangepaste hoeveelheden genees- en hulpmiddelen en het optimaliseren van de farmacotherapie wordt verspilling verminderd.

Daarnaast ervaren patiënten en mantelzorgers de zorgverlening van de buddy als zeer prettig bij het oplossen van (acute) zorgproblemen. Dankzij het project is op verschillende plekken de samenwerking tussen apothekers, huisartsen en thuiszorgmedewerkers (verder) verbeterd.

Tegemoetkoming

Minister Bruins ziet graag dat op meerdere plaatsen in Nederland farmabuddy’s worden opgeleid en ingezet. Daarom stelt Bruins namens het ministerie van VWS voor elk deelnemend team een tegemoetkoming beschikbaar via de StiPCO-financiering voor apothekers. De eerste trainingen zijn reeds gestart. Academische Apotheek Stevenshof en SIR Institute for Pharmacy Practice and Policy willen dit jaar nieuwe Farmabuddy trajecten starten waar apotheekteams zich voor kunnen aanmelden.

Meer informatie
Kamerbrief over resultaten projecten farmacie
Farmabuddy project: Apotheekbuddy’s geven palliatieve zorg

Author: KNMP

De Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie (KNMP) is de beroeps- en brancheorganisatie van apothekers en behartigt zowel de belangen van haar leden als die van de farmacie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *