Minder voorschrijven van methylfenidaat

By | 20/07/2020

Aan het begin van de coronapandemie kregen minder kinderen en adolescenten ADHD-medicatie voorgeschreven. Inmiddels is het voorschrijven weer (bijna) op het niveau van 2019. Dit blijkt uit onderzoek van het Nivel.

Geneesmiddelenmonitor

Het Nivel monitort het voorschrijven van geneesmiddelen door huisartsen tijdens de coronapandemie. Deze week publiceren we de derde factsheet in deze serie; deze gaat over het voorschrijven van methylfenidaat aan kinderen en adolescenten. Methylfenidaat wordt voorgeschreven bij ADHD.

Daling in voorschrijven methylfenidaat in alle leeftijdsgroepen

Tot week 11 zijn er weinig verschillen in het voorschrijven van methylfenidaat tussen 2019 en 2020. Vanaf week 12 van dit jaar, de week dat de scholen dicht gingen en mensen het advies kregen thuis te werken, daalde het aantal kinderen en adolescenten dat methylfenidaat kreeg tot bijna de helft in week 18: van 320 (week 11) naar 180 (week 18) per 100.000 kinderen en adolescenten. Na week 18 steeg het aantal voorschrijvingen weer. We zien deze trend terug in alle leeftijdscategorieën en zowel bij jongens als bij meisjes.

Grafiek

wekelijks totaal aantal patiënten met een methylfenidaatvoorschrift
Hier ziet u het wekelijks totaal aantal patiënten met een methylfenidaatvoorschrift (per 100.000 kinderen en adolscenten) in 2019 en 2020.

Over het onderzoek

Voor het vaststellen van de cijfers maken we gebruik van de deelnemende huisartsenpraktijken aan Nivel Zorgregistraties Eerste Lijn.

Meer informatie

Author: NIVEL

Het NIVEL is het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg. Er vindt toegepast beleidsonderzoek plaats voor beleidsmakers in de gezondheidszorg. Dit onderzoek wordt uitgevoerd op projectbasis. Onderzoeksgegevens worden gebruikt door een groot aantal partijen, afkomstig uit de overheid en (koepels van) zorgverzekeraars, beroepsgroepen, zorginstellingen en patiënten- en consumentenorganisaties.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *