De Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen (VIG) wil dat de regering de komende kabinetsperiode 1 miljard euro investeert in de ontwikkeling van nieuwe vaccins en geneesmiddelen tegen infectieziekten. Het ontwikkelen en produceren van geneesmiddelen moet een vast onderdeel zijn in het pandemieplan van de regering waaraan werd gerefereerd in de troonrede.
De Algemene Rekenkamer berekende in juni al dat de coronacrisis de overheid tot dusver al €76 miljard aan extra steunmaatregelen kostte. Iets dat met tijdige investeringen in nieuwe vaccins en productiecapaciteit in de toekomst te voorkomen is.
Europees plan
Met een nationaal pandemieplan sluit Nederland aan op HERA, de pandemie autoriteit die de Europese Commissie gaat oprichten. Daarin wil de Commissie Europa beter voorbereiden op toekomstige pandemieën, samen met de geneesmiddelensector.
Samenwerking
Samenwerking is essentieel voor een snelle en effectieve bestrijding van een pandemie, zoals de coronapandemie heeft laten zien. Binnen een jaar na het uitbreken waren er al vier vaccins beschikbaar en ook het aantal geneesmiddelen voor coronapatiënten neemt toe. Bedrijven hebben samen met tal van kenniscentra als ziekenhuizen en universiteiten keihard gewerkt om een remedie te vinden zodat de maatschappij weer open kan.
#terugnaar100
Daarom pleit de Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen ervoor om de toelatingsprocedure tot de Nederlandse markt voor nieuwe, innovatieve geneesmiddelen wettelijk terug te brengen tot 100 dagen. De afgelopen vier jaar is de tijd tussen toelating door de Europese Geneesmiddelenautoriteit EMA en verkrijgbaarheid voor Nederlandse patiënten bijna verdubbeld, tot gemiddeld 510 dagen. In Duitsland zijn veel medicijnen binnen 30 dagen na EMA-toelating voor patiënten beschikbaar.
Innovatiekracht
Daarnaast moet de overheid scherpe keuzes maken om de zorgkosten in de hand te houden. Daarover hebben de WRR en de RVS het kabinet geadviseerd om scherpe keuzes te maken en in te zetten op preventie. Iets waar de geneesmiddelensector graag aan meewerkt. De kracht van medische preventie heeft Nederland het afgelopen jaar kunnen ervaren. In korte tijd zijn miljoenen mensen gevaccineerd tegen COVID-19, dankzij de innovatiekracht van geneesmiddelenbedrijven.