Vandaag heeft zorgverzekeraar Menzis een aanvulling op de reeds bestaande preferentielijst uitgebracht. De nieuwe lijst heeft een AIP waarde van 160.000.000,- euro en levert de verzekeraars een geschatte besparing op van 90.000.000,- euro. Deze besparing is gebaseerd op de uitkomst van voorgaande aanbestedingen.
Deze 90.000.000,- euro besparing betekent een gemiddelde omzet daling van ongeveer 47.500,- euro per apotheek in Nederland. Deze extra besparing kan de nekslag zijn voor een groot aantal kleinere apotheken. Naar verwachting zullen voor 1 januari 2010 meerdere tientallen apotheken de deuren definitief sluiten.
Betreffende de levensvatbaarheid van de apotheek in Nederland ligt de sleutel tot lijfsbehoud nu bij de NZA. Afhankelijk van de uitkomsten van haar onderzoek zal blijken of er nog een leven is na preferentie voor vooral de jonge apotheker.
Menzis-lijst met uitbreiding preferente producten
© ApothekersNieuws 2009, op dit artikel rust copyright.
Dat lijkt mij een uitgelezen moment voor de NZA om de claw-back nog een keer te verhogen.
De NZa zal dat wel moeten doen want de om onbegrijpelijke redenen niet betaalde claw back van de tweede helft van 2008 moet in 2 jaar door de apotheekhoudenden alsnog worden betaald.
Met deze preferentie ronde komt er minder binnen dan begroot. Je hebt een taakstelling of je hebt hem niet.
Vraag is nu wel hoe de NZa de claw back gaat berekenen aan de hand van de pakjesprijs van Achmea en de DSW gemiddelde tov een gemiddelde prijs voor een specifieke groep multi source middelen met een onbekend percentage na te calcureren. Te verrekenen met het aan DSW betaalde voorschot middels de aftrek per verpakking.
Mediq RE krijgt een claim aan de broek. Dat staat wel vast.
Wellicht de Vakbond Abvakabo FNV over de situatie bij de apotheken kan worden ingelicht. Voor de WMO pleit zij nu voor een kostendekkend minimum tarief.
Vakbond pleit voor minimumtarief Wmo
25 augustus 2009
Vakbond Abvakabo FNV wil een landelijk minimumtarief voor de thuiszorg. De vakbond vreest een steeds grotere verschraling van de zorg en een toekomstige uitstroom van medewerkers.
“Het tarief is zeker twee tot vier euro te laagâ€, meldt Charley Ramdas, bestuurder bij Abvakabo FNV. “Zo houden gemeenten geld over aan de Wmo. Het budget voor de thuiszorg is niet geoormerkt en niemand weet nog waar dat overschot blijft. Tegelijkertijd zien we nu al de verschraling van de thuiszorg.†Ramdas wil een campagne voeren om te laten zien dat de huidige situatie in de toekomst veel schrijnender wordt. Met de thuiszorgorganisaties en hun medewerkers zou de vakbond een gemeenschappelijk belang dienen en zo tegenwicht kunnen bieden aan gemeenten die onder de kostprijs aanbesteden. De kostprijs, zoals in december 2008 berekend door PricewaterhouseCoopers, moet het minimumtarief worden. (Zorgvisie – Nico van Wijk)
Hoe serieus is een lijst met temazepam, zopiclon en zolpidem erop? Hoeveel mensen krijgen deze middelen nog vergoed door Menzis? Dat kan nooit veel zijn.
De lijst is zeer serieus en dient zeer serieus te worden genomen. En wel om drie redenen.
Wellicht dat er in Menzis kerngebieden nogal wat recepten met Code B2 worden uitgeschreven en wil Menzis zo hun schadelast verminderen. Alle beetjes helpen. Zij werken met miljoenen recepten en de individuele apotheekhoudende met een paart honderd. Verder kijken dan de eigen kassalade kan helpen het gedrag van verzekeraars te begrijpen.
Verder is het een kwestie van andermans geld willen uitgeven en voorkomen dat een andere partij ook maar 1 cent kan verdienen aan zijn kernactiviteit. Met andere woorden; het is een sterk staaltje zieken van Menzis, ook wel apothekertje pesten.
Andere verzekeraars hebben als zorgproject het weggeven van 10% korting op Buiten-WMG en Handverkoop artikelen op vertoon van het verzekeringspasje van de betreffende verzekeraars.
En ten derde; Het zijn schadeverzekeraars en ze gedragen zich als schadeverzekeraars. Met dit soort praktijken laten zij hun ware aard zien. Ketenzorg en functionele bekostiging moet je met deze partijen dan ook niet willen.
Ik bekijk het ook eens van een zonnige zijde:
dit is de laatste ronde preferentiebeleid geweest, ik zou echt niet meer weten welke middelen ze nog meer kunnen verzinnen.
Keuze volop. Daar gaat de Zon en die komt niet meer boven. Voorbeelden van keuzes te over:
Alle nieuwe generieken. Er komen er nog een flink aantal aan. Gelijktijdig de functionele bekostiging toepassen; aanbesteden welke ACE/AT2 moet worden verstrekt binnen het cluster ACE/AT2.
Mogelijk eerst nog ACE remmers afzonderlijk en AT2 afzonderlijk. Dus inclusief de specialites.
Idem betablokkers, migraine middelen, e.a.
Vervolgens op basis van farmacotherapeutische indicatie. Farmacotherapeutische substitutie wordt dan verplicht. De KNMP was hier in het verleden voorstander van. De SOA directeur is er nog immer voorstander van.
Keuze volop dus en dat weten de zorgverzekeraars ook. AETNA is partner van CZ en AETNA hoef je niets te vertellen over waar schadeverzekeraars toe in staat zijn indien door de wetgever daartoe in de gelegenheid gesteld. En A Klink biedt de zorgverzekeraars alle gelegenheid om doelmatigheid te promoten; de kwaliteit mag zelfs minder zolang nog acceptabel. Dat mag in de USA zelfs niet.
De gebed gaat nog wel even duren. Komt geen eind aan. Prijs van doosje is immers meetbaar. Toegevoegde waarde van de openbare apotheek zeer moeilijk. UVIT Jan Broeren vindt apotheken overbodig. De Denen weten wel beter. De KNMP doet er goed aan de Denen eens uit te nodigen voor een nationaal symposium. Dit jaar nog.
De Denen komen met harde bewijzen over doelmatigheid en toegevoegde waarde van openbare apotheken. De KNMP hoeft het wiel dus niet nog eens uit te vinden. Dat wiel is er al, draait mooi rond en in de goede richting.