Meldingen van blaarvormende huidziekten na Pfizer/BioNTech vaccinatie

By | 23/08/2021

Bijwerkingencentrum Lareb ontving 4 meldingen van blaarvormende huidziekten na toediening van ongeveer 12 miljoen Pfizer/BioNTech vaccins (Comirnaty). Het ging hierbij om de huidziekten pemphigus en bulleus pemphigoid.

Pemphigus en bulleus pemphigoid

Pemphigus en bulleus pemphigoïd zijn ziekten waarbij blaren op de huid en slijmvliezen ontstaan. Het zijn auto-immuumziekten. De oorzaak is niet bekend. Mogelijk speelt een specifieke infectie een rol. Ook is het mogelijk een bijwerking van geneesmiddelen.

Meldingen bij Lareb

Bijwerkingencentrum ontving t/m 26 juli 3 meldingen van bulleus pemphigoid en 1 van pemphigus na Pfizer/BioNTech vaccinatie. Er zijn op dit moment geen meldingen voor de andere coronavaccins die in Nederland worden gebruikt. Verder is in wetenschappelijke artikelen is het optreden van bulleus pemphigoid na vaccinatie met de mRNA-vaccins beschreven.

Lareb heeft het CBG (College ter Beoordeling van Geneesmiddelen) geïnformeerd over deze meldingen. Dat deze meldingen worden gezien ná vaccinatie wil nog niet zeggen dat blaren op de huid en slijmvliezen ook een bijwerking is van het vaccin.

Wel houdt het beoordelingscomité van EMA, waar CBG (College ter Beoordeling van Geneesmiddelen) namens Nederland in zit, alle meldingen van pemphigus en bulleus pemphigoid goed in de gaten.

Analyse

Author: Lareb

Lareb, het Nederlands Bijwerkingencentrum, is het Nederlandse kenniscentrum op het gebied van geneesmiddelenveiligheid. Elke melding van een bijwerking van een geneesmiddel of vaccin wordt zorgvuldig geanalyseerd en komt terecht op één centraal verzamelpunt: onze databank. Zo bewaakt Lareb de veiligheid van geneesmiddelen en vaccins in heel Nederland.

One thought on “Meldingen van blaarvormende huidziekten na Pfizer/BioNTech vaccinatie

  1. Stanny Kruitwagen

    Hoewel ik in Hongarije woon wil ik het volgende melden. Na de 1e 2 injecties Atra Zeneca 1 dag ziek. Na de 2e injectie blauwe plekken. Nu na mijn 3e inenting met Pfizer 1 dag ziek, wederom blauwe plekken en daarbij ook nog gkrdrlroos. Het heeft geen zin dit bij mijn Hongaarse huisarts te melden. Die trekt een keer zijn schouders op en staat klaar met een of meerdere recepten. Het land heeft de gezondheidszorg op nivo van een 2e wereldland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *