Meldingen van bijwerkingen griep- en pneumokokkenvaccinatie 2022/2023

By | 09/10/2023

Bijwerkingencentrum Lareb ontving vorig seizoen 1332 meldingen van vermoede bijwerkingen na de griep- en/of pneumokokkenvaccinatie. Er werden ruim 4 miljoen vaccinaties toegediend. Het type bijwerkingen na de griep- en/of pneumokokkenvaccinatie was vergelijkbaar met dat van vorige jaren. Er zijn geen nieuwe, verontrustende bijwerkingen gevonden. 

Meldingen

In het seizoen 2022/ 2023 ontving Lareb 655 meldingen na alleen de griepvaccinatie. Daarnaast werden 482 meldingen na de pneumokokkenvaccinatie en 195 meldingen na gelijktijdige toediening van het griep- en pneumokokkenvaccin gedaan. In totaal werden 7205 vermoede bijwerkingen gemeld. Dit zijn gemiddeld vijf bijwerkingen per melding.

De meest gemelde klachten waren: ontstekingsreacties op de prikplaats, hoofdpijn, niet lekker voelen, vermoeidheid en spierpijn. Bij 76% van de meldingen ging het om bijwerkingen bij een vrouw. Binnen de groep die beide vaccinaties heeft gehad, werden injectieplaatsreacties voornamelijk gemeld aan de kant waar de pneumokokkenvaccinatie is gegeven.

Vragenlijstonderzoek

Ook namen 101 gevaccineerde personen deel aan het vragenlijstonderzoek van Lareb. De deelnemers rapporteerden 159 mogelijke bijwerkingen na de griep- en pneumokokkenvaccinaties. In alle vaccinatiegroepen werden injectieplaatsreacties het meest gemeld. Net als in de meldingen werden injectieplaatsreacties vooral ervaren aan de kant van de pneumokokkenvaccinatie bij personen die beide vaccinaties hebben gehad.

Geen bijzondere, nieuwe of verontrustende bijwerkingen

In de meldingen die Lareb in het griep- en pneumokokkenseizoen van 2022/2023 heeft ontvangen en in het vragenlijstonderzoek, zijn geen bijzondere, nieuwe verontrustende bijwerkingen naar voren gekomen in het kader van de vaccinveiligheid.

Jaarrapport downloaden

Author: Lareb

Lareb, het Nederlands Bijwerkingencentrum, is het Nederlandse kenniscentrum op het gebied van geneesmiddelenveiligheid. Elke melding van een bijwerking van een geneesmiddel of vaccin wordt zorgvuldig geanalyseerd en komt terecht op één centraal verzamelpunt: onze databank. Zo bewaakt Lareb de veiligheid van geneesmiddelen en vaccins in heel Nederland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *