Meldingen bij omzetting dexamfetamine blijven binnenkomen

By | 06/07/2021

Bijwerkingencentrum Lareb blijft meldingen ontvangen van bekende bijwerkingen nadat patiënten zijn omgezet van merkloos dexamfetamine naar Amfexa of Tentin. Op dit moment zijn er 350 meldingen ontvangen.

Dexamfetamine

Dexamfetamine verbetert de aandacht en stemming. Artsen schrijven het voor bij ADHD (aandachtsstoornis).
Patiënten ervaren na de omzetting van dexamfetamine naar Amfexa of Tentin, ontregeling van hun ADHD-klachten. De meeste meldingen gaan over bijwerkingen die vaak voorkomen, zoals sombere stemming, hoofdpijn en hartkloppingen, en al in de bijsluiter staan. Tussen 2016 en eind 2019 ontving Lareb 65 vergelijkbare meldingen. De oorzaak voor deze ontregeling is nog onduidelijk. In Nederland zijn er ongeveer 37.000 patiënten die dexamfetamine voorgeschreven krijgen.

Amfexa / Tentin

Dexamfetamine was lange tijd alleen als niet-geregistreerd door een apotheek bereid geneesmiddel beschikbaar. Sinds 2016 is het merkgeneesmiddel Amfexa op de markt. In 2020 veranderde de fabrikant de naam Amfexa in Tentin. Hierbij is de samenstelling gelijk gebleven, maar kan de Tentin-tablet in vier gelijke stukken verdeeld worden en de Amfexa tablet niet.

Omzetting

Doordat dexamfetamine sinds 2016 als geregistreerd middel op de markt is, mag door een apotheek bereide dexamfetamine alleen bij speciale behoefte van medische aard door de apotheek afgeleverd worden. In juli 2019 heeft de Inspectie voor Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) hierover bericht. Dit heeft er waarschijnlijk voor gezorgd dat meer patiënten omgezet zijn op Amfexa/Tentin. Tot nog toe zijn er ongeveer 27.000 patiënten omgezet naar Tentin.

Lareb heeft het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) geïnformeerd over deze bevindingen. Bijwerkingencentrum Lareb en het CBG blijven de meldingen volgen.

Meer informatie

Author: Lareb

Lareb, het Nederlands Bijwerkingencentrum, is het Nederlandse kenniscentrum op het gebied van geneesmiddelenveiligheid. Elke melding van een bijwerking van een geneesmiddel of vaccin wordt zorgvuldig geanalyseerd en komt terecht op één centraal verzamelpunt: onze databank. Zo bewaakt Lareb de veiligheid van geneesmiddelen en vaccins in heel Nederland.

One thought on “Meldingen bij omzetting dexamfetamine blijven binnenkomen

  1. Joyce Jansen

    Ik ben één van degenen die een melding heeft gemaakt van de melding van amfexa en tentin. Zelfs na “alleen verandering van naam” kreeg ik nog meer heftige bijwerkingen. Ik gebruik nu 2.5 jaar elvanse omdat ik OOK NIET MEER met MEDISCHE NOODZAAK de dexamfetamine van de apotheek bereiding kon krijgen. Mijn leven is echt weer helem achteruit gegaan sinds ik de dexamfetamine die de apotheek bereidde, niet meer kan krijgen.
    Is er iets wat eraan gedaan kan worden aangezien zoveel mensen hier aan onder doorgaan. En lamg niet alle mensen zullen een melding hebben gedaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *