Melden bijwerkingen blijft belangrijk

De eerste vaccinatieronde tegen de Mexicaanse griep is inmiddels voltooid en er is een begin gemaakt met de tweede vaccinatieronde in huisartspraktijken, zorginstellingen en bij de arbodiensten. Sinds de start van de vaccinatiecampagne ontving Lareb in totaal 5076 meldingen van mogelijke bijwerkingen bij het gebruik van vaccins tegen de Mexicaanse griep. 2146 meldingen hadden betrekking op het vaccin Focetria, 2930 meldingen op het vaccin Pandemrix. Het merendeel van de meldingen betreft bekende milde reacties, zoals pijn of roodheid op de injectieplaats en koorts.

Het melden van bijwerkingen van vaccinatie blijft gewenst. Lareb onderzoekt of de gemelde bijwerking inderdaad het gevolg is van de vaccinatie. Een goed overzicht van klachten die met vaccinatie in verband werden gebracht door patiënten en zorgverleners is essentieel voor goede bewaking van de veiligheid van het vaccin. De gemelde klachten worden dagelijks anoniem gedeeld met betrokken instanties in Nederland en het buitenland. Lareb rapporteert onder andere aan de Europese bijwerkingendatabank, waar alle meldingen worden verzameld.

Een overzicht van deze klachten is openbaar toegankelijk via de bijwerkingendatabank en een weekoverzicht van alle gemelde bijwerkingen kunt u hier vinden.

One thought on “Melden bijwerkingen blijft belangrijk

  1. Dorine van der Vlugt

    De eerste prik verliep probleemloos maar 36 uur na het krijgen van de tweede prik ( die al niet erg lekker geinjecteerd werd ) ineens koude rillingen en hoofdpijn, dit nam de hierop volgende dagen ( 3 tot heden ) toe. Hoge koorts ( boven de 39 C ), een verschrikkelijke hoofdpijn en gevoel van algehele malaise. Zit nu zwaar aan de paracetamol en ibuprofen om de klachten enigszins te onderdrukken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *